Rusia și Iranul lucrează împreună pentru a provoca "haos", avertizează șeful MI5 din Marea Britanie

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

ISIS și al-Qaeda reprezintă o amenințare "în creștere" pentru Occident, a avertizat marți șeful serviciului național de securitate al Regatului Unit, într-o intervenție publică, în timp ce a descris un peisaj terorist în schimbare, care se bazează tot mai mult pe copii și pe susținere statală din partea Rusiei și Iranului.

Mai mult de o treime din investigațiile recente ale MI5 au implicat legături cu grupuri teroriste din străinătate, a declarat Directorul General al agenției, Ken McCallum, într-un discurs susținut la Londra, subliniind că ISIS, în mod special, și-a reluat „eforturile de a exporta terorismul.”

De asemenea, mai mult de una din opt persoane investigate de serviciu pentru implicare în activități teroriste sunt minori, a spus McCallum, reprezentând o creștere de trei ori din 2021.

Sabotaj sponsorizat de state precum Rusia și Iranul. ISIS, gata din nou de a 'exporta terorism'

Discursul lui McCallum vine în contextul unui val de avertismente din partea Occidentului cu privire la riscul tot mai mare de sabotaj sponsorizat de state precum Rusia și Iranul, pe măsură ce războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu zdruncină securitatea globală.

În total, serviciul britanic a prevenit 43 de comploturi teroriste în faze avansate din martie 2017, organizatorii fiind adesea „în ultimele zile de planificare a unui masacru”, a declarat McCallum presei. Aproximativ trei sferturi din activitatea serviciului se concentrează pe combaterea extremismului islamist, în timp ce un sfert vizează grupurile de extremă-dreapta, a menționat el.

„Suntem foarte conștienți de riscul ca evenimentele din Orientul Mijlociu să declanșeze direct acțiuni teroriste în Marea Britanie”, a spus McCallum. Totuși, deși a existat o creștere a dezordinilor publice și a infracțiunilor motivate de ură, acestea nu s-au transformat încă în activități teroriste, a adăugat el.

ISIS, însă, este din nou în centrul atenției. La cinci ani de la căderea califatului autoproclamat al ISIS din Irak și Siria, grupul s-a transformat într-o rețea teroristă cu celule răspândite în întreaga lume, inclusiv în Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Asia de Sud-Est.

„După câțiva ani în care au fost serios constrânși, și-au reluat eforturile de a exporta terorism”, a spus McCallum. De asemenea, al Qaeda „a încercat să profite de conflictul din Orientul Mijlociu, chemând la acțiuni violente”.

GRU continuă o "misiune susținută de a genera haos pe străzile din Marea Britanie și Europa"

Marți, McCallum a declarat că serviciul rus de informații GRU continuă o „misiune susținută de a genera haos pe străzile din Marea Britanie și Europa”, desfășurând operațiuni care includ „incendiere, sabotaj și altele.”

El a dezvăluit, de asemenea, că MI5 și poliția britanică au răspuns la 20 de comploturi teroriste susținute de Iran în Marea Britanie de la începutul anului 2022.

„MI5 are o sarcină extrem de dificilă”, a spus McCallum. „Primii 20 de ani din cariera mea aici au fost plini de amenințări teroriste. Acum ne confruntăm cu acestea, alături de comploturi de asasinat și sabotaj susținute de stat, pe fundalul unui război terestru major în Europa.”

Discursurile șefului serviciilor de informații interne sunt rare și sunt de obicei folosite pentru a informa publicul britanic despre natura amenințărilor teroriste cu care se confruntă țara.

Regatul Unit s-a alăturat aliaților, inclusiv SUA, în a face publice acuzațiile privind sabotajul rusesc de la invazia Moscovei în Ucraina. În ciuda expulzării a peste 750 de diplomați ruși din Europa – „mulți dintre ei spioni” – McCallum a declarat că „ar trebui să ne așteptăm la acte de agresiune continue pe teritoriul nostru.”

GRU-ul a fost acuzat de mult timp de către Occident că a orchestrat atacuri îndrăznețe și de mare profil, inclusiv atacuri cibernetice, interferențe în alegerile prezidențiale din SUA și atacul cu agent neurotoxic din 2018, din Salisbury, Anglia.

În februarie, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenția americană a dejucat o rețea de peste 1.000 de routere de internet compromise pe care GRU le folosea pentru operațiuni de ciber-spionaj împotriva Statelor Unite și a aliaților săi europeni.

„Dacă primești bani din Iran, Rusia sau orice alt stat pentru a desfășura acte ilegale în Regatul Unit, vei simți întreaga forță a aparatului de securitate națională căzând asupra ta”, a declarat McCallum marți. „Este o alegere pe care o vei regreta.”

Totodată, el a subliniat o serie de noi tendințe la care agenția sa răspunde. Printre cele mai remarcabile este creșterea numărului de minori investigați pentru infracțiuni legate de terorism; terorismul de extremă-dreapta, în special, atrage tinerii, a spus el, „impulsionat de o propagandă care înțelege bine cultura online.”

McCallum a enumerat trei condamnări recente ale unor adolescenți britanici pentru a sublinia diversitatea amenințărilor cu care se confruntă. „Unul plănuia să atace o sinagogă britanică. Altul a postat materiale care au inspirat atacuri armate mortale în SUA. Un al treilea a elaborat planuri pentru a înjunghia oameni la un festival de muzică și a distribuit propagandă teroristă online”, a spus McCallum, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel