Rusia spune că a oprit incursiunea ucraineană pe teritoriul său, dar civilii sugerează altceva

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Rusia susține că a oprit joi o incursiune ucraineană pe teritoriul său, deși cele mai recente dovezi de la fața locului sugerează că luptele continuă în regiunea Kursk.

 

 

Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile grupului "Nord" al forțelor sale, împreună cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, "continuă să distrugă formațiunile forțelor armate ucrainene din districtele Sudzhensky și Korenevsky din regiunea Kursk, care sunt direct adiacente graniței ruso-ucrainene".

Ucraina nu a confirmat oficial că forțele sale au efectuat o operațiune terestră în interiorul Rusiei.

Nici armata ucraineană, nici guvernul de la Kiev nu au comentat operațiunea.

Rusia a acuzat marți trupele ucrainene că au trecut granița în regiunea Kursk, susținând că forțele ucrainene au lansat un "atac masiv" și au încercat să străpungă apărarea rusă.

Amploarea atacului, inclusiv dacă trupele ucrainene au preluat vreo așezare sau au provocat daune unor ținte strategice, rămâne neclară.

Agenția rusă de știri de stat TASS a citat joi Ministerul rus al Sănătății spunând că 34 de persoane rănite în bombardamentele din regiunea Kursk sunt "supuse unui tratament special", nouă fiind evacuate la Moscova pentru tratament.

Bloggerii militari ruși au descris situația ca fiind dificilă, cu liniile de comunicații blocate și cu soldați ucraineni care încă activează în zonă

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că locuitorii din regiune care au fost forțați să-și părăsească casele vor primi o plată unică de 10.000 de ruble (115 dolari).

CNN a geolocalizat imagini video din interiorul unei mașini care este condusă rapid pe străzile pustii și deteriorate ale orașului Sudzha, la 6 mile (10 kilometri) de graniță. Unele vehicule distruse sunt, de asemenea, văzute în videoclip în timp ce mașina se deplasează spre nord din oraș. Nu este clar dacă videoclipul a fost filmat miercuri sau joi.

Ministerul rus al Apărării a declarat că "încercările unităților individuale ucrainene de a pătrunde adânc în teritoriu în direcția Kursk sunt oprite".

Acesta a susținut că ucrainenii au "pierdut până la 400 de militari și 32 de vehicule blindate, inclusiv un tanc, patru transportoare blindate, trei vehicule de luptă pentru infanterie și 24 de vehicule blindate de luptă Kozak". Afirmațiile ministerului nu pot fi verificate.

Totuși, bloggerii militari ruși au descris situația ca fiind dificilă, cu liniile de comunicații blocate și cu soldați ucraineni care încă activează în zonă. Diverse poze cu ei au fost postate pe internet. Un blogger important a fost grav rănit miercuri când vehiculul său a fost lovit.

Mick Ryan, autorul blogului Futura Doctrina și analist al războiului din Ucraina, a declarat joi că "armata ucraineană a desfășurat 'formațiuni de calitate'. Se pare că, spre deosebire de contraofensiva sudică din 2023, unde au fost angajate brigăzi noi, ucrainenii au alocat formațiuni experimentate pentru acest atac. Acest lucru pare deja să dea roade cu profunzimea penetrării ucrainene de până acum".

Grupul american de monitorizare a conflictelor, Institutul pentru Studiul Războiului, a declarat joi în evaluarea sa că "forțele ucrainene au făcut progrese confirmate de până la 10 kilometri" în regiunea Kursk miercuri.

Kievul păstrează tăcerea cu privire la acuzațiile de incursiune

Armata ucraineană și guvernul de la Kiev au păstrat tăcerea cu privire la atacul transfrontalier, refuzând să răspundă la întrebări.

Aliații Ucrainei nu au comentat situația, dincolo de a spune că țara are dreptul să se apere. Purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Peter Stano, a declarat pentru postul public ucrainean Suspilne News că, potrivit dreptului internațional, Kievul "are dreptul legal de a se apăra, inclusiv de a lovi un agresor pe teritoriul său".

Casa Albă a fost luată prin surprindere de evoluții, secretarul de presă Karine Jean-Pierre declarând reporterilor miercuri că nu a fost informat din timp, adăugând că administrația Biden "va contacta armata ucraineană pentru a afla mai multe despre obiectivele lor".

Jean-Pierre a declarat că SUA "sprijină Ucraina, deoarece se apără împotriva agresiunii Rusiei. Și astfel, vom continua să facem asta. Și vom lua măsuri ... pentru a ne proteja, cu siguranță, de aceste atacuri", a adăugat ea.

"Dar în ceea ce privește operațiunea specifică, îi vom contacta pentru a vedea care este obiectivul lor și vom continua să rămânem concentrați.  Vom continua să rămânem concentrați pe a ne asigura că au tot ce au nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii Rusiei", a continuat Jean-Pierre.

Rămâne neclar de ce forțele ucrainene ar lansa un atac de amploarea asupra granițelor și teritoriilor rusești.

Trupele ucrainene s-au aflat sub o presiune sporită de-a lungul liniei frontului, în timp ce Moscova își continuă ofensiva lentă și măcinătoare.

Trupele ruse au făcut recent progrese treptate spre orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, important din punct de vedere strategic, amenințând o linie vitală de aprovizionare ucraineană. În același timp, forțele ruse susțin că au capturat satul Niu York și se apropie de Toretsk.

Kievul a început să primească noi tranșe din asistența militară americană îndelung amânată în luna mai, dar încă se confruntă cu o lipsă de trupe, deoarece mulți dintre soldații săi nou recrutați sunt încă în pregătire.

Serviciul de Informații Militare al Ucrainei a declarat joi că forțele sale au atacat marți Tendra Spit ocupat de ruși, distrugând vehicule blindate rusești, un sistem de război electronic și fortificații. Insula îngustă din partea de nord a Mării Negre a reprezentat un interes deosebit pentru ucraineni.

Forțele speciale de la Kiev au distrus "echipamente, personal și fortificații" rusești în timpul raidului, a declarat HUR, adăugând că printre cele distruse s-au numărat vehicule blindate, în special transportoare amfibii MT-LB, complexe de război electronic și fortificații.

HUR a susținut că forțele ruse au suferit pierderi în rândul personalului, fără a oferi detalii suplimentare. Nu au existat pierderi în rândul forțelor ucrainene, a spus acesta.

O incursiune în Rusia ar putea fi o încercare a Kievului de a devia resursele rusești în altă parte. Având în vedere valul de evoluții mai negative de pe linia frontului, vestea unei incursiuni reușite ajută Kievul să ridice moralul trupelor sale și al populației civile.

Ar putea fi, de asemenea, un mesaj pentru populația civilă a Rusiei – o demonstrație că războiul Moscovei împotriva Ucrainei face Rusia vulnerabilă la atacuri.

Un blogger militar rus Rybar a raportat miercuri că armata ucraineană a stabilit controlul asupra unei stații de tranzit de gaze din apropierea graniței. Bloggerul a spus că stația este singura prin care gazul din Rusia curge în Ucraina și apoi în Europa, potrivit CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel