Rusia suspendă furnizarea electricității către Finlanda pentru „neplată“

Rusia a deteriorat 40% din întreaga infrastructură energetică a Ucrainei în urma atacurilor regulate cu rachete şi cu drone / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Rusia a deteriorat 40% din întreaga infrastructură energetică a Ucrainei în urma atacurilor regulate cu rachete şi cu drone / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Federația Rusă a anunțat că, începând de mâine, va întrerupe furnizarea de electricitate către Finlanda.

Rusia va suspenda începând de sâmbătă furnizarea de electricitate către Finlanda, a anunţat vineri compania intermediară finlandeză RAO Nordic Oy, deţinută de compania rusească InterRAO, în timp ce operatorul reţelei de electricitate a Finlandei a dat asigurări că se poate lipsi de energia rusească, transmite AFP.

Anunţul survine în contextul creşterii tensiunilor între Helsinki şi Moscova, după ce Finlanda şi-a anunţat intenţia de a adera la NATO fără întârziere. Presa finlandeză a evocat şi o posibilă oprire a furnizării gazelor naturale din Rusia, dezminţită însă de Moscova.

Compania RAO Nordic Oy a declarat că nu a mai primit din data de 6 mai plăţi pentru energia furnizată Finlandei, susţinând că prin urmare nu mai dispune de mijloace băneşti pentru a plăti electricitatea importată din Rusia, dar speră că situaţia se va ameliora curând şi livrările vor putea fi reluate.

După acest anunţ, operatorul reţelei de electricitate a Finlandei, societatea Fingrid, a dat asigurări că se poate lipsi de energia rusească. Eram pregătiţi pentru asta şi nu va fi greu. Ne putem descurca mărind puţin importurile din Suedia şi Norvegia, a declarat un reprezentant al acestei companii, conform Agerpres.

Motivele din spatele deciziei Turciei de a nu sprijini aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a ridicat un obstacol în calea aspirațiilor la NATO ale Finlandei și Suediei, spunând că nu le va sprijini aderarea la Alianță. Cele două țări au nevoie de acordul unanim al țărilor membre. Publicația Newsweek a oferit mai multe răspunsuri referitor la motivele care ar putea sta în spatele deciziei lui Erdogan.

La o zi după ce Helsinki a anunțat că va încerca să se alăture blocului de securitate din care Ankara este membră de 70 de ani, Erdoğan a declarat vineri că „nu avem opinii pozitive” cu privire la aderarea propusă a Finlandei și Suediei.

Erdoğan le-a spus reporterilor de la Istanbul că a fost o greșeală ca NATO să accepte Grecia ca membru în 1952, anul în care Turcia a aderat și că „nu vrem să repetăm ​​greșeli similare”.

Turcia a acuzat de mult timp țările nordice, în special Suedia, că găzduiesc grupuri extremiste kurde și susținători ai lui Fethullah Gülen, un adversar politic al președintelui turc, care ar fi efectuat o tentativă de lovitură de stat în 2016, acuzație pe care Gülen și susținătorii săi o resping (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel