Rusia suspendă negocierile de pace cu Ucraina. Ce l-a enervat pe Putin

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Miercuri, Ministerul rus de Externe a anunțat suspendarea negocierilor de pace cu Ucraina, motivând decizia prin incursiunile repetate ale forțelor ucrainene pe teritoriul rus.

Această decizie, comunicată într-o conferință de presă de către ambasadorul itinerant al Ministerului rus de Externe, Rodion Miroșnik, reprezintă un nou capitol tensionat în relațiile deja complicate dintre cele două țări.

Potrivit lui Miroșnik, negocierile de pace au fost „puse în așteptare” din cauza atacurilor orchestrate de forțele ucrainene în regiunea rusă Kursk, pe care le-a descris drept „acțiuni teroriste”. Oficialul rus a subliniat că, în condițiile actuale, continuarea dialogului cu un adversar pe care îl consideră „absolut neadecvat” ar fi „contra naturii”.

Decizia Moscovei vine pe fondul unor operațiuni militare desfășurate de Ucraina pe teritoriul rus, care au început pe 6 august și care, potrivit unor analiști militari, ar putea implica până la 10.000 de soldați ucraineni, susținuți de tancuri și artilerie grea. Această ofensivă a stârnit îngrijorări majore la Kremlin, fiind considerată cel mai mare atac asupra teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial.

Regiunea Belgorod, aflată la granița cu Ucraina, a declarat stare de urgență, în timp ce incursiunile ucrainene în regiunea Kursk au intrat în a doua săptămână. Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a descris situația ca fiind „extrem de dificilă și tensionată”, menționând că atacurile ucrainene au cauzat distrugeri semnificative și victime civile. Peste 5.000 de copii au fost evacuați în zone sigure, în timp ce aproximativ 11.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele, multe dintre ele fiind adăpostite în centre temporare.

Cu toate acestea, autoritățile ruse nu au oferit detalii clare despre momentul sau modul în care Ucraina ar putea încerca să se retragă de pe teritoriul rusesc cucerit. Armata ucraineană a raportat că a preluat controlul asupra a 74 de localități în regiunea Kursk, în timp ce autoritățile ruse susțin că până la 100.000 de persoane au fost evacuate din zonele afectate.

De cealaltă parte, Ministerul ucrainean de Externe a precizat că obiectivul incursiunii nu este ocuparea teritoriului rus, ci prevenirea lansării de atacuri cu rachete asupra Ucrainei din regiunea Kursk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că această operațiune militară are scopul de a revigora moralul națiunii ucrainene după mai mult de 900 de zile de război, subliniind capacitatea țării sale de a-și apăra independența și de a-și atinge obiectivele în fața oricăror provocări.

Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american cu sediul la Washington, a sugerat că, deși semnificativă, această incursiune ucraineană este puțin probabil să modifice în mod drastic dinamica războiului. Potrivit ISW, autoritățile ruse vor ezita să retragă unități militare din regiunile-cheie, precum Donețk, preferând să desfășoare doar un număr limitat de forțe în regiunea Kursk pentru a menține ritmul operațiunilor în estul Ucrainei.

În concluzie, suspendarea negocierilor de pace și intensificarea conflictului pe teritoriul rus marchează o nouă escaladare a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, lăsând în continuare deschise întrebările legate de evoluția acestui război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel