Autoritatea de aviație din Moscova a interzis companiilor aeriene ruse să zboare în spațiul aerian al Israelului pe parcursul nopților următoare.
Interdicţia este valabilă de la 22:00 GMT până la 04:00 GMT în fiecare noapte şi va fi intra în vigoare pentru prima dată sâmbătă dimineaţa, potrivit unui comunicat difuzat vineri seara de Agenţia aeronautică federală rusă Rosaviatsiya.
Aşa-numita notificare către aviatori sau misiuni aeriene (NOTAM) este valabilă până la 16 august, 09:00 GMT, precizează sursa citată, care nu a furnizat un motiv pentru această decizie, deşi există o legătură aparentă cu un temut atac aerian al Iranului asupra Israelului, notează dpa.
Rusia este un aliat apropiat al Iranului şi recent a intensificat livrările de arme de apărare aeriană către această ţară.
Zborurile în spaţiul aerian israelian în timpul zilei continuă să fie permise. Cu toate acestea, piloţii ruşi trebuie să respecte reglementările de siguranţă pentru zboruri în sau peste zone de criză, a indicat Rosaviatsiya.
Multe companii aeriene internaţionale şi-au anulat zborurile către Israel din cauza ameninţării războiului, potrivit Agerpres.
Deși nu se știe exact ce echipament a solicitat Iranul, acesta are deja mai multe sisteme de apărare aeriană S-300 fabricate în Rusia.
Serghei Shoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și fost ministru al apărării, s-a întâlnit cu președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, și cu înalți oficiali din domeniul securității pentru a sprijini națiunea din Orientul Mijlociu.
Shoigu a declarat: "Suntem gata să cooperăm pe deplin cu Iranul în diferite domenii".
În același timp, Peșekian a exprimat recunoștință față de Moscova pentru sprijinul oferit Iranului în "perioadele dificile" și a subliniat dorința de a întări relațiile cu Rusia.
Iranul se pregătește în acest moment pentru un atac major împotriva Israelului, ca răspuns la uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, și a comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, luna trecută.
Cel mai înalt diplomat american, Anthony Blinken, a declarat la G7 că există puține informații despre forma pe care o va lua atacul așteptat.
Oficialii americani și israelieni consideră că Iranul își va coordona acțiunile cu aliații săi din regiune, o grupare cunoscută sub numele de Axa Rezistenței (denumită în Vest "Axa Răului"), care include Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban și Houthi în Yemen.
În spatele ușilor închise, SUA au lucrat pentru a reduce tensiunile dintre Israel, Iran și aliații săi.
Într-o încercare disperată de a reduce tensiunile, Biden l-a sunat pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care a ajutat la doborârea dronelor și rachetelor iraniene într-o confruntare anterioară din aprilie, în timp ce Blinken a sunat înalți oficiali din Qatar și Egipt, intermediarii cheie care doresc o încetare a focului în războiul de 10 luni dintre Israel și Hamas.
"Suntem angajați într-o diplomație intensă, aproape non-stop, cu un mesaj foarte simplu - toate părțile trebuie să se abțină de la escaladare", a declarat Blinken după ce s-a alăturat altor oficiali de rang înalt la o întâlnire la Casa Albă.
"Este, de asemenea, esențial să rupem acest ciclu prin atingerea unei încetări a focului în Gaza", a spus Blinken. Vezi tot articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News