Rusia a declarat marţi că a ridicat de la sol unul dintre avioanele sale de război pentru a intercepta două bombardiere americane deasupra Mării Baltice, care în opinia sa se apropiau de frontieră, relatează AFP.
"După retragerea avioanelor de război străine de la frontiera Rusiei, avionul rus de luptă s-a întors pe aerodromul iniţial" fără incidente, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.
Conform ministerului, cele două aeronave în cauză erau bombardiere strategice B-1B ale Forţelor Aeriene ale SUA care "se apropiau de graniţa Rusiei", precizând că au ridicat de la sol un avion de vânătoare Su-27 pentru a merge în întâmpinarea lor.
Frontiera rusă nu a fost încălcată, a precizat ministerul.
"Zborul avionului de vânătoare rusesc a avut loc cu respectarea strictă a regulilor internaţionale privind spaţiul aerian", a adăugat Moscova.
Incidentele în care au fost implicate avioane ruseşti şi aeronave ale ţărilor NATO s-au înmulţit în ultimii ani, chiar înainte de începerea conflictului din Ucraina.
Săptămâna trecută, un incident similar deasupra Mării Baltice a implicat un avion de vânătoare rusesc şi două avioane militare francez şi german.
La începutul lunii mai, un avion polonez al gărzii de coastă care opera în Marea Neagră în numele agenţiei europene pentru frontiere externe, Frontex, a fost pus în pericol, conform Varşoviei, de apropierile unui avion de luptă rusesc.
O lună mai devreme, avioane de luptă ruseşti au mers în întâmpinarea unei drone americane Reaper MQ-9 în Marea Neagră, care după manevrele lor s-a prăbuşit în mare. Incidentul a provocat un acces de tensiune între Washington şi Moscova, scrie Agerpres.
Cu cât sunt mai distructive armele furnizate de Occident Ucrainei, cu atât riscul unei "apocalipse nucleare" este mai mare, a avertizat marţi vicepreşedintele puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de Reuters.
Rusia, care are mai multe arme nucleare decât orice alt stat din lume, a declarat în repetate rânduri că Occidentul este implicat într-un război prin procură cu Moscova în Ucraina, care ar putea escalada într-un conflict mult mai grav.
SUA au angajat un ajutor de securitate de 37 miliarde de dolari pentru Ucraina de când Putin a trimis trupe în ţara vecină la 24 februarie 2022.
Preşedintele american Joe Biden le-a transmis vinerea trecută omologilor săi din G7 că susţine un efort comun cu aliaţii pentru a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, potrivit unui oficial de rang înalt al administraţiei de la Washington, chiar dacă nu există deocamdată niciun angajament de furnizare a avioanelor propriu-zise.
'Cu cât se furnizează mai multe arme, cu atât mai periculoasă va fi lumea', a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, pentru agenţiile de presă ruse în timpul unei vizite în Vietnam.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News