Un reprezentant oficial al Ministerului rus de Externe crede că refugiații ucraineni din Europa se vor confrunta cu o ”soartă de neinvidiat” într-un moment în care viața a început să se îmbunătățească în regiunile ocupate de ruși.
Maria Zakharova, reprezentant oficial al Ministerului rus de Externe, a spus că refugiații ucraineni care s-au mutat în Europa nu au reușit să-și găsească de lucru și că ”sunt pur și simplu pierduți”.
Ea a mai spus că standardul de viață se ”îmbunătățește” în regiunile capturate de Rusia și că infrastructura este dezvoltată în aceste teritorii pentru prima dată în trei decenii, a raportat TASS.
De asemenea reprezenantul Ministerului rus de Externe a mai subliniat că ucrainenii refugiați care au călătorit în Europa nu au reușit să-și găsească de lucru până în acest moment.
Este pertinent să menționăm aici că ucrainenii și-au părăsit casele și s-au mutat în alte națiuni pentru a scăpa de război de când Rusia a lansat o ofensivă în Ucraina. Potrivit UNHCR, aproximativ 5.827.832 de persoane au părăsit Ucraina și trăiesc în Europa de la începutul conflictului militar.
Zakharova l-a numit l-a învinuit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski , susținând că el și SUA sunt principalii responsabili pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Ea a acuzat forțele armate ucrainene de bombardarea infrastructurii civile și de uciderea copiilor.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați a declarat că 9.172.153 de persoane au părăsit Ucraina și s-au mutat în alte națiuni de când forțele ruse au lansat o ofensivă la Kiev. Potrivit UNHCR, 5.827.832 de persoane au călătorit în țările UE după ce Rusia a început invadarea Ucrainei pe 24 februarie.
Într-un raport recent al ICNUR se arată că aproximativ două treimi dintre refugiații ucraineni se așteaptă să rămână în țările lor gazdă până când ostilitățile vor înceta și situația de securitate din națiunea lor se va îmbunătăți.
Raportul intitulat ”Vieți în așteptare: profiluri și intenții ale refugiaților din Ucraina”, se bazează pe interviuri cu aproximativ 4.900 de refugiați ucraineni din Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia, între mijlocul mai și jumătatea lunii iunie 2022, relatează Republic World.
Majoritatea respondenților la sondaj și-au exprimat speranța de a se întoarce la casele lor cel mai devreme, potrivit cercetării. Refugiații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul lor din cauza războiului în curs dintre Rusia și Ucraina.
Potrivit raportului ICNUR, 16% dintre oameni plănuiesc să se întoarcă în Ucraina în următoarele două luni, 15% dintre ei intenționând doar să rămână pentru o perioadă scurtă de timp pentru a vizita rudele, a colecta provizii sau pentru a ajuta membrii familiei să plece.
Citește și:
Guvernul Ungariei poartă negocieri pentru a achiziționa și mai multe gaze naturale, pentru a consolida securitatea energetică a țării.
700 de milioane de metri cubi de gaze naturale, atât vrea să cumpere Guvernul de la Budapesta în plus faţă de cantităţile care se regăsesc deja în contractele încheiate pe termen lung, a anunţat vineri, la Budapesta, ministrul ungar, Péter Szijjártó.
Şeful diplomaţiei ungare a declarat că negocierile în acest sens sunt în curs de desfăşurare, atât în direcţia Est, cât şi în direcţia Vest. Conform acestuia, se speră ca în a doua jumătate a săptămânii viitoare vor putea fi oferite mai multe informaţii cu privire la rezultatele acestora.
Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în comun cu Gebran Bassil, preşedintele partidului creştin Mişcarea Patriotică Liberă din Liban.
Ministrul ungar a amintit că anul trecut şi acum doi ani, jucătorii de pe piaţă au încercat să îl descurajeze cu privire la încheierea unui contract pe termen lung, considerând că... citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci