Compania rusă Bureau 1440 a testat comunicațiile laser între sateliți din spațiu, care este destinată să devină un analog al Starlink.
Compania a declarat că testele sateliților au fost de succes.
„Am finalizat cu succes prima serie de teste ale comunicațiilor laser între sateliți concepuți de noi,” afirmă compania.
Se presupune că mai mult de 200 GB au fost transferați la o viteză de 10 Gbps între nave spațiale aflate la o distanță de peste 30 km una de cealaltă. În același timp, rata medie de eroare a bitului (BER) a fost mică, chiar comparabilă cu legăturile de fibră optică.
Pentru companie, aceasta este „cea mai timpurie, dar extrem de importantă etapă de confirmare a performanței și potențialului uneia dintre tehnologiile promițătoare ale companiei.”
În același timp, Ministerul Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media din Federația Rusă a comentat testele efectuate de Bureau 1440, subliniind că, cu această tehnologie, Internetul prin satelit și comunicațiile vor fi disponibile fără întrerupere în cele mai îndepărtate colțuri ale Rusiei.
Această tehnologie va oferi, de asemenea, rușilor comunicații în locuri unde este imposibil să se instaleze stații de bază terestre.
Anterior, Ministerul Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media din Federația Rusă a raportat despre compania rusă Bureau 1440 că a lansat trei sateliți de comunicație pe orbită joasă.
Conform agenției, dispozitivele sunt primele care utilizează comunicația 5G. Dezvoltarea dispozitivelor a durat mai puțin de 14 luni.
Rusia încearcă să creeze un grup de sateliți similar cu Starlink. În 2024, Vladimir Putin a ordonat alocarea a 116 miliarde de ruble pentru dezvoltarea Internetului prin satelit de mare viteză în următorul deceniu.
Cu toate acestea, costul total efectiv al proiectului Bureau 1440 ar trebui să fie de cel puțin 7 miliarde de dolari (644 miliarde de ruble). Cele 116 miliarde de ruble declarate vor fi suficiente pentru co-finanțarea a 20% din proiectul Rassvet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News