Rusia trimite arme Iranului, în timp ce Teheranul intensifică pregătirile pentru un posibil război cu Israelul

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rusia trimite sisteme de apărare aeriană în Iran, în timp ce statul autoritar pregătește un atac iminent împotriva Israelului, potrivit oficialilor de la Teheran. 

New York Times a fost informat de doi oficiali iranieni, dintre care unul era membru al armatei, că Rusia a început să livreze radare avansate și echipamente de apărare aeriană către Teheran. 

Deși nu se știe exact ce echipament a solicitat Iranul, acesta are deja mai multe sisteme de apărare aeriană S-300 fabricate în Rusia. 

Chiar ieri, Serghei Shoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și fost ministru al apărării, s-a întâlnit cu președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, și cu înalți oficiali din domeniul securității pentru a sprijini națiunea din Orientul Mijlociu.

Shoigu a declarat: "Suntem gata să cooperăm pe deplin cu Iranul în diferite domenii".

Anthony Blinken a declarat la G7 în weekend că există puține informații despre forma pe care o va lua atacul așteptat

Între timp, Peșekian a mulțumit Moscovei pentru sprijinul acordat Iranului în "vremuri dificile", adăugând că dorește să consolideze relațiile cu Rusia. 

Iranul se pregătește în prezent pentru un atac major împotriva Israelului ca represalii pentru uciderea liderului și negociatorului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran și a comandantului Hezbollah Fuad Shukr la Beirut luna trecută. 

Cel mai înalt diplomat american, Anthony Blinken, a declarat la G7 în weekend că există puține informații despre forma pe care o va lua atacul așteptat, dar că este probabil să se întâmple până la sfârșitul zilei de marți. 

Oficialii americani și israelieni cred că Iranul se va coordona cu aliații săi din regiune, grupare cunoscută și sub numele de Axa Rezistenței ("Axa Răului" - în Vest), care este formată din Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban și Houthi în Yemen. 

În spatele ușilor închise, SUA au lucrat pentru a reduce tensiunile dintre Israel, Iran și aliații săi. 

Într-o încercare disperată de a reduce tensiunile, Biden l-a sunat ieri pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care a ajutat la doborârea dronelor și rachetelor iraniene într-o confruntare anterioară din aprilie, în timp ce Blinken a sunat înalți oficiali din Qatar și Egipt, intermediarii cheie care doresc o încetare a focului în războiul de 10 luni dintre Israel și Hamas.

"Suntem angajați într-o diplomație intensă, aproape non-stop, cu un mesaj foarte simplu - toate părțile trebuie să se abțină de la escaladare", a declarat Blinken după ce s-a alăturat altor oficiali de rang înalt la o întâlnire la Casa Albă.

"Este, de asemenea, esențial să rupem acest ciclu prin atingerea unei încetări a focului în Gaza", a spus Blinken. 

În ciuda întâlnirilor, IDF a continuat să poarte război împotriva Hamas și Hezbollah

În ciuda acestui fapt, IDF a continuat să poarte război împotriva Hamas și Hezbollah. 

Un atac israelian cu rachete a ucis astăzi patru luptători Hezbollah într-o casă din orașul Mayfadoun din sudul Libanului. 

Între timp, opt palestinieni au fost uciși în două raiduri IDF în Cisiordania. Patru au fost uciși în zona Jenin și patru în districtul Tubas. 

Israelul a fost criticat în trecut pentru că nu a făcut suficient pentru a sprijini aliații occidentali în propriile lupte geopolitice cu mult înainte de 7 octombrie. 

În 2022, Volodimir Zelenski a întrebat furios de ce Israelul a blocat transferul de rachete Iron Dome către Ucraina și apoi a refuzat să impună sancțiuni adecvate împotriva Rusiei. 

Primul ministru israelian de atunci, Naftali Bennett, a încercat să pretindă că rolul Israelului ca mediator în conflictul dintre Ucraina și Rusia înseamnă că trebuie să rămână neutru. 

Dar Zelenski le-a spus parlamentarilor israelieni: "Medierea poate fi între state, nu între bine și rău".

Un oficial ucrainean a susținut, de asemenea, la acea vreme că Bennett a încercat să-l convingă pe Zelenski să accepte cererile ridiculizate ale lui Putin pentru a pune capăt celui mai sângeros conflict de pe teritoriul european din ultimele decenii. 

"Dacă aș fi în locul tău, m-aș gândi la viața poporului meu și aș accepta oferta", i-a spus oficialul Bennett lui Zelenski. 

"Bennett ne spune practic să ne predăm și nu avem intenția de a face acest lucru", a declarat oficialul ucrainean la acea vreme, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel