Rusia va trimite sâmbătă, 1 iulie, la București, un avion.
UPDATE:
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că 40 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti, împreună cu membrii de familie, urmează să părăsească teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparţinând unei companii aeriene ruseşti, transmite Agerpres.
"Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părţii române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situaţii similare", precizează MAE.
Ministerul român menţionează că această cursă aeriană este autorizată în baza legislaţiei privind relaţiile diplomatice.
De asemenea, MAE reaminteşte că decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Bucureşti "reflectă nivelul actual al relaţiilor bilaterale, în contextul declanşării de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei".
La începutul acestei luni, MAE a anunţat că Federaţia Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziţii - adică cu 21 poziţii de diplomat şi cu 30 de poziţii de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în ţara noastră cu 40 de persoane - adică cu 11 diplomaţi şi cu 29 de persoane aparţinând personalului tehnico-administrativ (diferenţa între numărul de posturi şi numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate poziţiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate).
Alegerea posturilor reduse şi a persoanelor care vor părăsi România a aparţinut, în această fază, Federaţiei Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomaţi, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %, explica MAE la momentul respectiv.
Știrea inițială:
Rusia va trimite sâmbătă, 1 iulie, la București, un avion de tip Ilyushin IL-96 pentru a-i repatria pe diplomații ruși, după ce la începutul lunii iunie, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Moscovei să-și reducă personalul. În total, ar fi vorba despre 11 diplomați și de 29 de persoane încadrate oficial la personal tehnico-administrativ. Generalul Cristian Barbu a vorbit despre acest subiect la Antena 3 CNN.
"În situația de față în care Federația Rusă are interdicție de zbor în comunitatea europeană, astfel de aprobări se fac la cel mai înalt nivel și sunt justificate strict de o astfel de condiție pentru retragerea unui personal special, în cauza de față fiind vorba despre un personal diplomat și sigur, oameni din zona diplomatică, mă refer la cei din partea administrativă.
Sunt urmărite aceste zboruri și cu siguranța vor fi controlate din zona de responsabilitate și nu cred că vor fi probleme deosebite. Să nu uităm că astfel de zboruri au avut loc în ultima perioadă nu numai în Europa, dar și în Statele Unite, e posibil ca în această perioadă să fie retrase astfel de persoane cu atribuții diplomatice. Însă este interesant faptul că atunci când s-au micșorat cele 51 de poziții erau ocupate numai 11 de diplomați, celelalte 33 de poziții pentru personalul tehnic-administrativ erau 29 ocupate, semn că nu activitatea diplomatică era foarte importantă pentru ambasada Rusiei la București, ci mai mult cei din partea tehnică-administrativă. Oare cu ce se ocupă oamenii aceștia? Nu e ușor de dat un răspuns aici", a spus generalul Cristian Barbu.
Cât despre locul unde ar putea ateriza acest avion, generalul Cristian Barbu, a spus: "Eu nu cred că este cazul ca această aeronavă să fie escortată, nu este o navă de război, este o navă de tip linie cumva, deci pentru transport persoane, ea este urmărită în permanență, dar nu reprezintă un pericol pentru securitatea României sau pentru NATO.
Ea nu este înarmată și sigur nu va avea niciun fel de echipament care să poată să aducă vreun prejudiciu cu privire la siguranța statului român. Însă, sigur, va fi însoțită de o serie întreagă de supraveghere de la sol și această navă acolo undeva fi supusă de la sol, va avea de asemenea o supraveghere suplimentară. Nu este cazul însă să ne gândim că ceva din acea aeronavă ar putea să iasă și se va putea deplasa pe teritoriul României. În condițiile de față e posibil să aterizeze pe Otopeni".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News