Rusia - Ucraina. Macron: Franța, gata să participe cu trupe permanente în România

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Macron anunță disponibilitatea Franței să participe cu trupe permanente în România.

Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO în România.

Emanuel Macron anunță disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. Franța își exprimă solidaritatea cu statele europene preocupate de securitatea lor. Președintele francez a făcut anunțul în fața unor șefi militari.

Nathalie Loiseau, lider al grupului Renew din Parlamentul European, a scris pe Twitter: „Emmanuel Macron anunță disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este în solidaritate cu statele europene preocupate de securitatea lor”.

Franţa este pregătită să contribuie cu trupe la misiunile NATO din Europa de Est, inclusiv în România, a declarat miercuri preşedintele Emmanuel Macron, într-un discurs rostit la un comandament militar

Emmanuel Macron a afirmat, în discursul rostit în Haguenau, la Comandamentul militar francez Oberhoffen, că este necesară o strategie de consolidare a apărării Franţei şi Europei, o "strategie independentă, deplin suverană, o strategie a puterii păcii şi echilibrului".

"Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru; chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe; în cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide", a declarat Emmanuel Macron, în discursul vizualizat de Mediafax.

Anterior, în discursul din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, Emmanuel Macron pledat pentru un dialog sincer cu Rusia şi a evidenţiat necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi consolideze autonomia în domeniul apărării. "Următoarele săptămâni trebuie să ne permită să realizăm o propunere europeană în sensul construirii unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate", a afirmat Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. "Europa trebuie să construiască în sfârşit o ordine a securităţii colective pe continentul nostru. Este necesară reînarmarea strategică a Europei, în calitatea de putere a păcii şi echilibrului", a subliniat Emmanuel Macron.

"Mai ales în relaţia cu Rusia, este necesar un dialog sincer, cu exigenţe clare, în contextul acţiunilor destabilizatoare, ingerinţelor şi manipulărilor. Trebuie să ne axăm pe valori concepute acum 30 de ani nu împotriva Rusiei, ci în colaborare cu Rusia. Sunt valori precum evitarea utilizării forţei, a ameninţărilor şi presiunilor, opţiunea liberă a statelor de a participa la organizaţii, alianţe şi aranjamente de securitate, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă. Ţine de noi să reafirmăm aceste valori şi să sancţionăm eficient încălcarea acestora", a insistat Emmanuel Macron.

Liderul de la Paris a pledat pentru identificarea unei soluţii politice la criza dintre Ucraina şi Rusia. "Continuăm împreună cu Germania, în Formatul Normandia, să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina", a amintit preşedintele Franţei.

VEZI ȘI: Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană, relatează Reuters, EFE şi TASS.

"Sunt convins că nu există riscul unui război pe scară largă în Europa sau oriunde altundeva în lume. Nu avem în intenţie niciun fel de măsuri agresive. Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina", a declarat Riabkov, vorbind în cadrul clubului de discuţii Valdai. Riabkov a spus că SUA nu ar trebui să fie îngrijorate de viitoarele manevre comune ruso-belaruse, invitându-le "să se concentreze asupra căii diplomatice" de rezolvare a crizei legate de Ucraina. Rusia a transferat trupe săptămâna aceasta în Belarus înainte ca Minskul să anunţe exerciţii comune preconizate pentru luna viitoare, pe fondul temerilor că Moscova s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei. Moscova neagă planurile de a lansa un atac. "Pot să vă asigur că nu există niciun motiv să fiţi preocupaţi în ceea ce priveşte aceste exerciţii", afirmă Riabkov. Washingtonul a calificat drept "îngrijorătoare" exerciţiile militare comune între Rusia şi Belarus, anunţate să se desfăşoare între 10 şi 20 februarie, pe fondul temerilor privind o ipotetică invazie rusă în Ucraina, notează EFE.

"Nu încetez să repet că suntem deschişi dialogului, că suntem pentru o soluţie politică. Şi o spun din nou", a afirmat vice-ministrul rus de externe. Diplomatul rus a insistat că Moscova "nu face nimic care să ameninţe securitatea Ucrainei". "Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare", a spus Riabkov, citat de TASS.

Moscova se aşteaptă să primească de la SUA şi NATO garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că extinderea Alianţei Nord-Atlantice nu va continua, a declarat vice-ministrul rus. Rusia - a menţionat Riabkov - va continua să facă "tot ce este posibil" pentru a preveni integrarea Ucrainei în NATO "prin mijloace diplomatice", notează EFE.

"Vedem o ameninţare în continuarea apropierii Ucrainei de NATO, chiar şi fără a obţine statutul de membru", a spus el, adăugând că Moscova va face tot posibilul pentru a "inversa această situaţie" cu ajutorul diplomaţiei. Riabkov, care s-a exprimat în limba engleză, a afirmat că riscul ca Ucraina să devină din ce în ce mai apropiată de NATO este ceva care loveşte direct în centrul intereselor de securitate ale Rusiei. Propunerile ruseşti prezentate Alianţei Nord-Atlantice şi SUA sunt tocmai 'calea de urmat' pentru o soluţie diplomatică la situaţia legată de Ucraina, a adăugat el. Kremlinul a declarat miercuri că una din cauzele tensiunilor legate de Ucraina vizează furnizarea de arme Kievului şi manevrele NATO din regiune, potrivit EFE. "Situaţia este într-adevăr tensionată. Vedem că se livrează arme (Ucrainei) şi se efectuează manevre, inclusiv survoluri ale aviaţiei NATO şi altor ţări occidentale" în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de TASS. Peskov a spus că speră ca SUA şi NATO să "răspundă în următoarele zile" la cererile de garanţii de securitate în Europa pe care le solicită Moscova. "În acest moment, nu am primit un răspuns în scris. Sperăm să-l avem în următoarele zile", a spus Peskov.

Cu o zi în urmă, Kremlinul a calificat drept "extrem de periculoase" informaţiile despre furnizarea de arme către Ucraina care vin dinspre Londra şi Washington. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunţat săptămâna aceasta un acord pentru a oferi Ucrainei noi arme pentru a-i creşte 'capacitatea defensivă' în faţa unei posibile invazii ruseşti, Washingtonul şi Kievul având temeri că aceasta ar putea avea loc în această iarnă. Wallace a explicat că pachetul include "sisteme uşoare de arme antitanc" şi a subliniat că toate echipamentele sunt "cu rază scurtă de acţiune" şi au o utilitate "clar defensivă", deci nu reprezintă o "ameninţare pentru Rusia". Săptămâna trecută, cererile, pe care Rusia le-a anunţat în noiembrie, au fost abordate în cadrul a trei runde de consultări cu SUA, NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că Moscova aşteaptă un răspuns scris la cererile sale "pentru a continua negocierile". Mai direct, Riabkov a cerut miercuri Washingtonului să sisteze sprijinul militar pentru Kiev, întrucât aceasta - a spus el - ameninţă direct Rusia, potrivit TASS. Rusia invită SUA să se ocupe de 'fapte concrete' şi să Kievul să pună în aplicare acordurile de la Minsk în integralitatea lor pentru soluţionarea conflictului din Donbas, dacă Washingtonul este cu adevărat interesat de acest lucru, a spus vice-ministrul rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel