Rusia nu va depune nicio propunere de film la premiile Oscar anul acesta. Este pentru prima dată când țara boicotează prestigioasele premii de film, de la căderea Uniunii Sovietice, pe măsură ce izolarea culturală a Moscovei se adâncește.
„Prezidiul Academiei de Film din Rusia a decis să nu nominalizeze vreo producție națională pentru premiile Oscar ale Academiei Americane de Arte și Științe Cinematografice, în 2022”, a anunțat academia rusă într-un comunicat luni.
Președintele Comisiei de nominalizare la Oscar a Rusiei a anunțat, într-o scrisoare, marți, că demisionează în urma acestei mișcări, despre care a spus că este o decizie „ilegală” luată „la spatele lui”, notează The Guardian.
„Conducerea Academiei [de film] [a Rusiei] a decis în mod unilateral să nu nominalizeze un film rusesc pentru nominalizarea la Oscar”, a scris Pavel Chukhray într-o scrisoare publicată de agenția de presă de stat Tass.
Rusia a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj internațional, cunoscut anterior drept cel mai bun film în limbă străină, o singură dată, în 1994, cu Burnt by the Sun.
Filmul, regizat de veteranul regizor Nikita Mikhalkov, prezintă un ofițer al Armatei Roșii și soția sa deranjați de întoarcerea unui fost iubit al acesteia, în timpul represiunii staliniste din 1936.
Mikhalkov, în vârstă de 76 de ani, care conduce Uniunea Cinematografelor Ruse, a devenit un susținător vocal al președintelui rus, Vladimir Putin, fiind una dintre cele mai puternice figuri pro-război din țară.
Anterior, Mikhalkov a declarat agenției de presă de stat ruse Tass că Rusia nu are nimic de câștigat participând la Oscarurile din acest an, propunând în schimb să creeze un premiu echivalent pentru țările din regiunea post-sovietică.
„Mi se pare că alegerea unui film care să reprezinte Rusia într-o țară, care neagă existența Rusiei, pur și simplu nu are sens”, a spus el.
Ultimele două filme rusești nominalizate pentru cel mai bun lungmetraj internațional au fost Leviathan și Loveless, în 2014, respectiv 2017, ale regizorului Andrey Zvyagintsev. Ambele filme au abordat probleme politice din țară, inclusiv corupția și rolul bisericii ortodoxe, provocând furori la Moscova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News