Rusia înăsprește regulile pentru 'agenții străini': noi propuneri vizează veniturile din aproape toate formele de proprietate

Agerpres
Agerpres

Parlamentul rus pregătește o nouă înăsprire a legislației care reglementează activitățile persoanelor desemnate drept „agenți străini”, extinzând restricțiile asupra veniturilor obținute din diverse forme de proprietate.

Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a anunțat vineri că noile modificări vor acoperi un spectru mai larg decât se preconizase inițial, relatează Reuters.

Conform legislației actuale, persoanele și organizațiile care primesc sprijin din afara țării sau care sunt considerate a se afla sub influență străină sunt obligate să se înregistreze ca „agenți străini”. Eticheta, cu rezonanțe negative încă din perioada sovietică, implică respectarea unor proceduri birocratice complicate și costisitoare.

Inițial, propunerea legislativă prevedea ca toți „agenții străini” să utilizeze conturi speciale în ruble pentru veniturile obținute din activități intelectuale. Aceasta includea câștigurile provenite din mărci comerciale, lucrări științifice, literare și artistice, spectacole, radiodifuziune, invenții și alte forme de proprietate intelectuală.

În urma dezbaterilor, Veaceslav Volodin a anunțat că parlamentarii vor să extindă aceste restricții. „Au fost făcute propuneri suplimentare pentru ca agenții străini să fie obligați să transfere în aceste conturi speciale toate veniturile obținute din vânzarea de proprietăți și vehicule, din închirierea acestora, dobânzile la depozite bancare și dividende”, a declarat Volodin.

A doua lectură a proiectului de lege este programată pentru 17 decembrie.

Susținătorii președintelui Vladimir Putin consideră că aceste modificări sunt necesare pentru a proteja Rusia de influențele străine, în special în contextul actualului conflict din Ucraina. Kremlinul susține că Occidentul desfășoară un război proxy împotriva Rusiei, iar aceste măsuri sunt necesare pentru a preveni ingerințele externe în afacerile interne ale țării.

Pe de altă parte, criticii președintelui Putin afirmă că legislația „agenților străini” face parte dintr-un mecanism mai amplu de reprimare a opoziției. Această lege a fost aplicată împotriva aproape tuturor liderilor opoziției, fiind percepută ca o modalitate de a sufoca libertatea de exprimare și de a limita creativitatea artistică și științifică din Rusia.

„Opozanții președintelui Putin consideră că legea este un simbol al unui stat autoritar fragil”, au transmis disidenții. Mulți dintre aceștia privesc eticheta de „agent străin” ca pe o insignă de onoare în lupta pentru democrație.

Autoritățile ruse susțin că legea lor este mai puțin restrictivă decât Legea privind înregistrarea agenților străini din SUA din 1938. În timp ce această lege americană are scopul de a asigura transparența activităților cu influență străină, legislația rusă este aplicată la scară mult mai largă, afectând organizații non-guvernamentale, jurnaliști independenți și personalități culturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel