Dmitri Medvedev, aliat de încredere al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat joi că trupele rusești vor avansa mult mai departe în Ucraina, ocupând orașul sudic Odesa și ar putea ajunge într-o bună zi chiar până în capitala Kiev, scrie Reuters.
Vladimir Putin a declarat, marți, că trupele rusești vor avansa mai departe în Ucraina pentru a construi pe succesul lor de pe câmpul de luptă după căderea orașului Avdiivka, în weekend, unde a spus că trupele ucrainene au fost forțate să fugă în haos.
"Unde ar trebui să ne oprim? Nu știu", a declarat fostul președinte Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un interviu acordat mass-media ruse. "Va trebui să lucrăm foarte mult și foarte serios."
"Va fi Kiev-ul? Da, probabil că ar trebui să fie Kiev-ul. Dacă nu acum, atunci după ceva timp, poate într-o altă fază a dezvoltării acestui conflict."
Medvedev, cândva considerat un reformator modernizator, s-a reinventat de la începutul războiului ca un falconist arhitect. A emis o serie de declarații beligerante, atacând Vestul și avertizând asupra riscului unei apocalipse nucleare.
Trupele ruse au fost respinse de la Kiev, în primele săptămâni ale războiului pe scară largă lansat de Putin în februarie 2022. În prezent, ele nu reprezintă o amenințare imediată pentru capitala ucraineană, deși aceasta a fost frecvent vizată de atacuri cu rachete și drone.
Cu toate acestea, comentariile lui Medvedev par să reflecte o creștere a încrederii a Moscovei în ceea ce privește evoluția conflictului. În ajunul celei de-a doua aniversări a conflictului, forțele ucrainene sunt depășite numeric de forțele ruse, iar un nou pachet major de ajutor pentru Kiev a fost blocat în Congresul SUA.
După eșecul Ucrainei de a sparge liniile de front rusești anul trecut, Moscova a încercat să zdrobească forțele ucrainene în timp ce Kievul se gândește la o nouă mobilizare majoră și președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe generalul său de top.
Medvedev a afirmat că Rusia dorește și să preia portul de la Marea Neagră, Odesa.
"Odessa, vino acasă. Am așteptat Odessa în Federația Rusă din cauza istoriei acestui oraș, a oamenilor care trăiesc acolo, a limbii pe care o vorbesc. Este orașul nostru rusesc", a spus Medvedev.
Forțele rusești s-au așteptat la o victorie rapidă în 2022, dar forțele ucrainene le-au respins mai târziu în acel an într-o contraofensivă care a arătat probleme grave în armata Rusiei.
Rusia încearcă acum să recâștige inițiativa pe întreaga linie de front de 1.000 km (600 de mile), unde trupele sale sunt adăpostite în spatele câmpurilor miniere adânc patrulate de drone și păzite de artilerie grea.
Momentan, Rusia controlează mai puțin de o cincime din teritoriul recunoscut internațional ca aparținând Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelensk spune că nu se va opri până când fiecare soldat rus va fi alungat.
Rusia susține că teritoriul controlat de forțele sale face parte din Rusia și că nu va renunța niciodată la el. Vestul a angajat aproximativ 250 de miliarde de euro (271 de miliarde de dolari) în ajutor pentru Ucraina.
Sugestia lui Putin de încetare a focului în Ucraina pentru a îngheța războiul a fost respinsă de Statele Unite după contactele între intermediari, a raportat Reuters, în exclusivitate, în acest luna.
Ucraina și Occidentul consideră războiul ca pe o captură de teritorii de tip imperial de către Putin și au avertizat că dacă Ucraina pierde, atunci Rusia ar putea ataca un membru al NATO, lucru pe care Putin l-a negat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News