Rusia vizează rețeaua electrică a Ucrainei în cel mai mare atac cu rachete din ultimele luni. Chirieac: Vrea să arate noii administrații Trump că nu acceptă conceptul 'Pace cu forța'

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf

Șapte persoane au murit în timp ce peste 200 de rachete și drone au lovit Ucraina în timpul nopții. În timpul unuia dintre cele mai dure atacuri rusești de până acum, Polonia lansează avioane de luptă pentru patrulare. Bogdan Chirieac a comentat acest subiect.

Rusia a lansat peste 200 de rachete și drone în Ucraina peste noapte și în dimineața aceasta devreme, ucigând șapte persoane, în timp ce Moscova a vizat rețeaua energetică a țării într-un efort de a perturba alimentarea cu energie electrică în pragul iernii.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că aproximativ 120 de rachete și 90 de drone au fost lansate de Rusia și că două persoane au fost ucise, iar șase au fost rănite într-un atac cu drone asupra orașului Mykolaiv, situat în sudul țării.

Acesta a fost cel mai mare atac cu rachete și drone asupra Ucrainei din luna august și primul asalt major al Rusiei după alegerile din SUA, arătând că administrația de la Kremlin nu pare dispusă să facă compromisuri după victoria lui Donald Trump.

Au fost raportate atacuri asupra infrastructurii critice

Au fost raportate atacuri asupra infrastructurii critice din regiunile Lviv, Ivano-Frankivsk și Rivne, din vest, precum și în Kriyvi Rih și Vinnytsia, în centrul Ucrainei, Odesa, în sud, și în capitala Kiev.

Polonia și aliații NATO au mobilizat avioane de luptă pentru a proteja spațiul aerian în zonele de frontieră duminică dimineața, a anunțat comandamentul operațional al armatei țării. Avioanele s-au întors la baze după aproximativ trei ore, fără incidente aparente.

Președintele Ucrainei a descris bombardamentele ca fiind opera „teroriștilor ruși” și a precizat că Rusia a lansat rachete Kinzhal, Iskander și Zircon, precum și drone Shaheed. „Forțele noastre de apărare aeriană au distrus peste 140 de ținte aeriene,” a adăugat el.

Ulterior, forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât 144 de obiecte inamice, inclusiv 102 din cele 120 de rachete și 42 din cele 90 de drone. Alte 41 de drone au fost pierdute, probabil neutralizate prin bruiaj, iar două au zburat spre Rusia sau teritorii ocupate.

"Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene: drone și rachete împotriva orașelor pașnice, a civililor care dormeau și a infrastructurii critice"

Ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a declarat: „Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene: drone și rachete împotriva orașelor pașnice, a civililor care dormeau și a infrastructurii critice.”

Conform altor rapoarte, doi muncitori feroviari au fost uciși după ce un depozit a fost lovit la Nikopol, în timp ce o altă persoană a fost raportată decedată și alte două rănite în regiunea Lviv, potrivit oficialilor locali. Alte două persoane și-au pierdut viața în Odesa, a anunțat guvernatorul regional.

Au fost raportate pene de curent în întreaga țară, deși nu este clar cât de grave sunt pagubele, deoarece unele întreruperi au fost deliberate pentru a proteja rețeaua electrică de suprasolicitări. Este a opta oară în acest an când rețeaua electrică a Ucrainei este ținta unui atac, potrivit companiei energetice Dtek, dar este prima dată când se întâmplă la începutul iernii.

Mai multe explozii au fost auzite la Kiev la scurt timp după ora 7 dimineața. În districtul Pechersk al capitalei, o femeie a fost spitalizată după ce un fragment de dronă a lovit o clădire rezidențială, iar o altă persoană a fost tratată la fața locului.

Vitali Klitschko a declarat că fragmente de rachete și drone au căzut în diverse părți ale orașului

Primarul orașului, Vitali Klitschko, a declarat că fragmente de rachete și drone au căzut și în alte părți ale orașului, dar nu au fost raportate victime sau pagube majore în urma incidentelor.

Avioanele de luptă F-16, donate de țări europene, au fost mobilizate ca parte a apărării, doborând 10 „ținte aeriene”, a declarat președintele Zelenski. Acțiunea a implicat, de asemenea, avioane sovietice Sukhoi și MiG, precum și echipe de apărare terestră.

O fostă educatoare, Nataliya Grabarchuk, a doborât o rachetă de croazieră rusă folosind un interceptor Igla la primul său foc, potrivit armatei ucrainene. A fost prima ei „lansare de luptă”, au adăugat forțele armate.

Sybiha a descris atacul ca fiind „răspunsul real” al Moscovei pentru liderii care au interacționat cu președintele Vladimir Putin, făcând aluzie la cancelarul german Olaf Scholz, care l-a sunat pe liderul rus vineri, pentru prima dată din decembrie 2022.

Vineri seara, după apel, Kremlinul a oferit propria versiune a discuției, în care Putin a dat puține semne că ar renunța la cererile sale maximaliste, inclusiv solicitarea ca Ucraina să renunțe la legăturile cu Occidentul și să accepte ocupația rusă a aproximativ unei șesimi din teritoriul său.

Președintele rus „a reiterat că actuala criză este rezultatul direct al politicii agresive de lungă durată a NATO, care a vizat crearea unui punct de sprijin împotriva Rusiei pe teritoriul ucrainean, ignorând preocupările de securitate ale Rusiei și încălcând drepturile locuitorilor vorbitori de limbă rusă din Ucraina”.

Negocierile ar trebui să abordeze aceste preocupări de securitate, a adăugat Kremlinul, și să „se bazeze pe noile realități teritoriale” – o referire la ocupația rusă din estul și sudul Ucrainei – și să „elimine cauzele inițiale ale conflictului”.

Într-un interviu acordat postului de radio ucrainean Suspilne, difuzat sâmbătă, Zelenski a declarat că speră ca războiul să se încheie în 2025. Victoria, a spus el, ar însemna „o Ucraină puternică” care să apară fie pe câmpul de luptă, fie prin diplomație, deși nu a oferit detalii despre cum ar putea fi realizat acest lucru.

Președintele a insistat, de asemenea, că SUA, sub conducerea lui Trump, nu pot forța Ucraina să accepte un acord de pace umilitor sau inacceptabil. „Suntem o țară independentă,” a declarat Zelenski, adăugând că „retorica de tipul ‘stai jos și ascultă’ nu funcționează cu noi.”

În replică, Elon Musk, miliardarul și consilierul lui Trump, a încercat să-l discrediteze pe președintele ucrainean. „Simțul său al umorului este uimitor,” a scris Musk pe platforma X. Compania sa, SpaceX, furnizează servicii de internet prin satelit Starlink, esențiale pentru comunicațiile Ucrainei pe câmpul de luptă, conform The Guardian.

Bogdan Chirieac a comentat acest subiect, într-o intervenție la România TV.

Bogdan Chirieac: Putin vrea Odesa și gurile Dunării

"Federația Rusă, în momentul acesta, are de gând să arate noii administrații de la Casa Albă, care se va instala pe 20 ianuarie, că nu acceptă conceptul 'Pace cu forța'. Deci, ideea ca Putin să păstreze ce a cucerit până acum și să se facă un armistițiu pe modelul Coreea de Nord și Coreea de Sud este, cel puțin deocamdată, respinsă. Nu mai spun că este respinsă cu toată fibra și de Volodimir Zelenski, și de Ucraina. Acesta este semnalul. Bine ar fi să fie oprit acum.

Planul inițial cred că îl știm cu toții foarte bine. Adică, Putin vrea Odesa și gurile Dunării. Asta înseamnă tot litoralul ucrainean al Mării Negre și acces la Dunăre. Nu știu dacă mai poate fi oprit acum. O să vedem peste un an, în funcție de cum se așează lucrurile. Este evident că situația este foarte complicată și nu a devenit complicată de azi pe mâine. Era complicată dinainte, la fel cum este conflictul din Orientul Mijlociu. Vi se pare că există vreo perspectivă acolo, cu toate atacurile teroriste care continuă să se desfășoare împotriva Israelului? La fel este și în Ucraina, mai ales că a primit sânge proaspăt. Mă refer la soldații din Coreea de Nord.

Ce îi lipsește acum lui Putin? De tehnică militară și-a făcut rost de la chinezi. Industrie de război avea oricum. Are materii prime. Ce îi lipsesc sunt soldații. Urmează să primească 100.000 de soldați de la Phenian. Nu pot să fugă, nu pot să se opună, pentru că familiile lor vor avea de suferit. Asta este situația din Coreea de Nord. Oamenii aceia sunt în capcană. Ori aleg să moară ei pe front, ori le mor familiile acolo. Este absolut cumplit, dar asta face Putin în secolul XXI", a explicat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel