Rusia vrea să calmeze spiritele în conflictul diplomatic cu Republica Moldova. Zaharova: Rămânem deschiși la dialog

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. Sursa foto Agerpres
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. Sursa foto Agerpres

Kremlinul susţine că este dispus să aibă o relație diplomatică deschisă, în continuare, în vederea cooperării cu Republica Moldova.

 

Rusia nu îşi va schimba probabil politica faţă de Republica Moldova şi rămâne deschisă la un dialog constructiv, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, potrivit agenţiei TASS preluate de Reuters.

Rusia respinsese deja acuzaţiile preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, conform căreia Moscova încearcă să destabilizeze situaţia.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat săptămâna aceasta un nou guvern pro-occidental, condus de premierul Dorin Recean, care a promis că va revigora economia şi va orienta ţara către Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a descris, ieri, modul în care alianța va încerca să ajute Republica Moldova în procesul de garantare a suveranității.

„Moldova este partener al NATO. De trei decenii încoace, asistăm Moldova în multe feluri. Desigur, știm că Republica Moldova este o țară neutră prin constituție și respectăm asta. Dar vedem o intensificare a parteneriatului dintre Republica Moldova și NATO. Răspundem solicitărilor pe care guvernul și președintele Republicii Moldova ni le fac, atât către NATO ca organizație, cât și către aliați, individual. Președintele Maia Sandu are dreptate: A fi neutru nu înseamnă că ești slab în ceea ce privește apărarea. Există ceva interesant în Republica Moldova: țara este partener comun atât al NATO, cât și al Uniunii Europene. Faptul că UE a dat Ucrainei, dar și Moldovei, o cale clară spre aderarea la blocul comunitar ajută, într-un fel, Moldova să reziste acestei presiuni uriașe din partea Rusiei. Pentru că împotriva Republicii Moldova, Rusia și-a purtat întreg arsenalul de război hibrid.

Nu este un război deschis ca în Ucraina, dar, totuși, presiunea asupra Moldovei este imensă, la fel cum presiunea asupra Georgiei este foarte mare, sau asupra Bosniei-Herțegovinei. De aceea îi ajutăm și mai mult pe acești parteneri care sunt supuși unei presiuni mari din partea Rusiei”, a precizat Mircea Geoană.

Tot ieri, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, s-a întâlnit cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Antony Blinken a spus că SUA sunt „profund îngrijorate” cu privire la planurile Rusiei împotriva Republicii Moldova.

„Suntem profund îngrijorați cu privire la unele dintre planurile pe care le-am văzut venind dinspre Rusia pentru a încerca să destabilizeze guvernul”, a spus secretarul de stat al SUA, în marja Conferinței de securitate de la München.

„Suntem ferm alături de Republica Moldova în sprijinul securității, independenței, integrității teritoriale, eforturilor de reformă foarte importante pe care le fac președintele și guvernul”, a mai spus Blinken.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel