Ucraina a fost invadată de Federația Rusă.
UPDATE 78: Insula Șerpilor din Marea Neagră din regiunea Odessa a fost capturată de ocupanții ruși. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei pe Facebook.
UPDATE 77: Ministrul ucrainean al sănătăţii Oleh Liaşko a declarat joi că 57 de oameni au fost ucişi şi 169 au fost răniţi după ce Rusia a lansat o invazie la scară mare asupra Ucrainei, informează Reuters.
La rândul său, ministrul-adjunct al apărării din Ucraina a raportat că bombardamente intense continuă în regiunea estică Doneţk.
UPDATE 76: Alte trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 17.30, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, alăturându-se, astfel, celor trei aeronave germane care efectuează, din 17 februarie, misiuni în țara noastră, anunță MApN.
UPDATE 75: Elveţia a decis joi să nu se alinieze sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, însă va lua măsurile necesare pentru a evita să fie utilizată ca bază pentru ocolirea lor de către Moscova, informează AFP.
UPDATE 74: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a dispus trimiterea a încă 7.000 de militari americani în Europa de Est, inclusiv în România, în cadrul eforturilor de consolidare a apărării, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, afirmă un oficial de la Washington.
UPDATE 73: Câteva mii de ucraineni au trecut în țările vecine, în special în Republica Moldova și România, în timp ce aproximativ 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele și sunt dezrădăcinați în țară după invazia Rusiei, a anunțat joi agenția ONU pentru refugiați, citată de Reuters.
Shabia Mantoo, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a declarat că cifrele au fost compilate din rapoartele autorităților naționale și ale personalului său și ale agențiilor partenere.
"Este un număr aproximativ", a declarat ea pentru Reuters.
UPDATE 72: Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse, a declarat joi Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidenţial al Ucrainei, citat de Reuters.
”Este imposibil să spunem dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură după un atac complet lipsit de sens din partea ruşilor”, a spus el. ”Aceasta este una dintre cele mai serioase ameninţări din Europa de astăzi”, a adăugat el.
Anterior, un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean a declarat că erau în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus.
UPDATE 71: Grupul naţiunilor puternic industrializate, G7, a condamnat vehement decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de atacare a Ucrainei, acuzându-l pe liderul de la Kremlin că s-a plasat "în partea greşită a istoriei".
"Vladimir Putin a readus războiul pe continentul european. S-a plasat în partea greşită a istoriei. Îl condamnăm pe preşedintele Putin pentru refuzul de a se implica într-un proces diplomatic pentru a aborda chestiunile referitoare la securitatea europeană, în pofida ofertelor noastre repetate. Suntem uniţi cu partenerii, inclusiv NATO, Uniunea Europeană şi statele membre ale acestor organizaţii, precum şi cu Ucraina şi rămânem determinaţi să facem ce este necesar pentru a menţine integritatea ordinii internaţionale bazate pe reguli", anunţă Grupul G7.
La reuniunea G7, desfăşurată prin videoconferinţă, au participat preşedintele SUA, Joseph Biden, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul canadian Justin Trudeau, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul italian, Mario Draghi, premierul nipon, Kishida Fumio, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
UPDATE 70: Se strigă ”criminalii” în fața Ambasadei Rusiei din București. Sunt aproximativ 200 de persoane. Bulevardul nu este blocat, se circulă normal, poliția este la fața locului, fără a interveni.
UPDATE 69: Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, Paun Rohovei, a declarat, joi, că atacurile Federaţiei Ruse sunt ”foarte masive”, iar armata ucraineană este pregătită pentru un astfel scenariu.
”Armata ucraineană e pregătită pentru un astfel de scenariu, a ripostat şi ripostează mai departe. După ultimele date pe care le-am primit la orele 13,00 au fost doborâte şase avioane de luptă, plus un număr mare de elicoptere şi un număr mare de tancuri şi blindate. Au fost luaţi şi prizonieri, soldaţi ruşi. La momentul de faţă atacurile sunt foarte masive, e foarte greu de a-i ţine la linie, de asta am apelat la toţi partenerii noştri internaţionali ca să depunem maximum de eforturi diplomatico-politice sau politico-diplomatice pentru lupta pe două fronturi, să spunem, frontul politico-diplomatic şi frontul ca atare”, a spus Rohovei, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.
Întrebat la ce se aşteaptă Ucraina pentru zilele următoare, Paun Rohovei a spus: ”Ne aşteptăm la lucruri grave. Armata ucraineană e pregătită pentru a da o ripostă foarte puternică. În ce priveşte numărul victimelor, sunt de ordinul sutelor de oameni, civili”.
UPDATE 68: O navă comercială cu proprietar turc a fost lovită joi de o bombă în apropierea portului ucrainean Odesa, a anunţat Directoratul maritim general din Turcia, care a precizat că nu există victime şi că vasul se îndreaptă în siguranţă către apele teritoriale române, transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.
”Referitor la informaţia că nava Yasa Jupiter, sub pavilion al Insulelor Marshall şi cu proprietar turc, a fost lovită de o bombă în largul portului Odesa, s-a aflat că vasul nu a solicitat ajutor, se află în drum spre apele române, nu are victime şi este în siguranţă”, a scris pe Twitter autoritatea turcă citată.
UPDATE 67: Germania va trimite încă trei avioane de vânătoare în România pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO, a anunțat joi Ministerul Apărării de la Berlin, citat de Reuters.
"Am dat ordinul de a extinde angajamentul nostru în misiunea de poliție aeriană din România", a declarat ministrul apărării, Christine Lambrecht, reporterilor, după ce a informat comisia de apărare a parlamentului, adăugând că Germania este pregătită să se conformeze și altor solicitări ale NATO, scrie Mediafax.
UPDATE 66: Ucraina confirmă: Rusia atacă Insula Șerpilor, inclusiv aerian. Crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei Mării Negre, în zonă
UPDATE 65: Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat joi impunerea unei interdicţii de circulaţie pentru a prezerva "securitatea" locuitorilor capitalei ucrainene după declanşarea invaziei ruse, informează AFP.
"Interdicţia de circulaţie va dura între orele 22:00 şi 07:00", a adăugat primarul Kliciko într-un comunicat, precizând că transportul public nu va funcţiona în această perioadă, dar că staţiile metrou vor rămâne deschise în permanenţă pentru a servi drept adăpost în caz de lovituri aeriene.
UPDATE 64: Autoritățile ucrainene spun că șapte persoane au fost ucise și 17 rănite într-un atac cu rachete asupra unei zone militare la nord-est de capitala Kiev, scrie CNN.
Primarul orașului Brovary, Igor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc la ora locală 14:30. În Brovary se află o bază a forțelor speciale ucrainene.
Acesta a fost unul dintre mai multe atacuri rusești efectuate joi în apropierea Kievului.
UPDATE: 63: Sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus, a declarat joi un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean, potrivit France Presse.
”Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram acest oficial, Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.
La scurt timp apoi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că soldaţii ucraineni ”îşi sacrifică vieţile” pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986.
UPDATE 62: Cei 2,8 milioane de locuitori ai capitalei ucrainene Kiev au fost sfătuiţi să se îndrepte către adăposturi antiaeriene dacă este posibil, pe fondul invaziei ruseşti a Ucrainei, relatează joi dpa.
UPDATE 61: Armata rusă a anunţat joi că a distrus 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina, unde Moscova a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară de amploare, conform AFP, citează Agerpres.
UPDATE 60: Forţele armate ucrainene au raportat joi după-amiază că Rusia atacă din mai multe direcţii infrastructuri militare şi civile, folosind avioane, rachete de croazieră şi artileria, transmite agenţia DPA.
”Lupte grele continuă pe direcţia Harkov”, cel mai mare oraş din nord-estul Ucrainei, iar înaintarea trupelor ruse a fost stopată în regiunea nord-estică Cernihov, situată la graniţa cu Belarus, se arată în declaraţia armatei ucrainene.
Cel puţin 18 persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra unei baze militare din regiunea Odesa, pe ţărmul Mării Negre.
UPDATE 59:
Poliția națională a Ucrainei spune că au loc atacuri în toată țara. Autoritățile au declarat că au înregistrat 203 incidente de la începutul zilei, când Moscova și-a lansat incursiunea.
Între timp, ministrul apărării al Ucrainei a declarat că unele forțe ruse au fost luate prizoniere.
UPDATE 58: Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 15, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.
În același timp, aceste misiuni reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați.
UPDATE 57: Forțele ruse încearcă să pătrundă în regiunea Kiev a Ucrainei și în regiunea sa Jytomyr de la granița cu Belarus, spun oficialii de frontieră ucraineni.
Oficialii au spus că Rusia folosește sisteme de rachete Grad ca parte a atacului său și au susținut că elicopterele rusești au atacat un aeroport militar din apropierea Kievului.
Forțele ucrainene au doborât trei dintre elicopterele implicate în atacul asupra instalației, au adăugat oficialii.
UPDATE 56: Rusia confirmă pierderea unui avion militar și a unui elicopter de atac în Ucraina.
UPDATE 55: Kremlinul spune că Rusia nu poate fi închisă în spatele unei cortine de fier și că are nevoie ca Ucraina să devină o țară neutră în care nu sunt desfășurate arme ofensive.
„Este pur și simplu imposibil să închideți o țară precum Rusia cu o cortină de fier”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, când a fost solicitat să evalueze riscul ca Rusia să fie izolată diplomatic și economic din cauza acțiunilor sale în Ucraina.
UPDATE 54: Președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Pavel Popescu, a convocat joi, la ora 16.00, o ședință, organizată în contextul conflictului din Ucraina.
UPDATE 53: Patriarhul Daniel a făcut un apel la încetarea războiului în Ucraina şi spune că se roagă pentru pace.
„Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte instituții importante din România și Uniunea Europeană, a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent”, spune, joi, Patriarhul Daniel, într-un comunicat transmis presei.
Patriarhul își exprimă speranța că forțele politice euro-atlantice mai pot găsi calea unui dialog pacificator spre binele Ucrainei și al întregii Europe.
„Ne exprimăm deplina solidaritate cu creștinii români ortodocși care trăiesc în Ucraina, precum și disponibilitatea de a-i ajuta după propriile noastre puteri. Ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască ocrotire poporului ucrainean și înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici responsabili”, mai spune Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
UPDATE 52: Militari ruşi au pătruns în regiunea Kiev, venind dinpre Belarus, şi atacă poziţii militare cu rachete Grad, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.
UPDATE 51: Cel mai proeminent critic intern al lui Putin, Alexey Navalny, s-a declarat împotriva invaziei efectuate de Rusia.
„Războiul cu Ucraina a fost declanșat pentru a acoperi jaful cetățenilor ruși și a le distrage atenția de la problemele interne ale țării, de la degradarea economiei acesteia”, a spus el. „Sunt împotriva acestui război”.
Aliații săi au susținut că ultimul său proces – care a început săptămâna trecută – a fost programat intenționat pentru a coincide cu criza din Ucraina.
UPDATE 50: Israelul a condamnat Rusia pentru atacul asupra Ucrainei, la câteva ore după începerea invaziei.
„Atacul rus asupra Ucrainei este o încălcare gravă a ordinii internaționale”, a spus ministrul de externe Yair Lapid. „Israelul condamnă atacul și este pregătit să ofere asistență umanitară cetățenilor Ucrainei”.
Mesajul fără echivoc a venit la o zi după ce Ierusalimul a lansat un mesaj care susține „integritatea teritorială și suveranitatea” Ucrainei, potrivit JPost.
UPDATE 49: Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a denunțat invazia Ucrainei de către Rusia drept o „lovitură grea” pentru pacea regională.
„Respingem operațiunea militară a Rusiei”, a spus Erdoğan într-un discurs televizat, calificând-o drept „o lovitură grea adusă păcii și stabilității regionale”.
UPDATE 48: Kremlinul susține că momentul încheierii operațiunii speciale din Donbas va fi stabilit de Comandantul Suprem, președintele rus Vladimir Putin, în funcție de eficacitate.
„Termenele sunt determinate de eficiență, conformitate și vor fi, desigur, stabilite de Comandantul Suprem”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, secretarul de presă al șefului statului.
El a menționat că nu cunoștea posibilitatea unei încetări anticipate a operațiunii din Ucraina, o astfel de decizie putând fi luată doar de Comandantul Suprem Suprem.
UPDATE 47: Jens Stoltenberg (NATO) face declarații:
„Suedia și Finalnda au fost invitate la Summit-ul NATO de mâine. Am dislocat deja mii de trupe și vom mai disloca în zona de est a Alianței“, a mai zis Stoltenberg.
„Rusia, în mod neprovocat, a atacat Ucraina și a provocat pierderi de vieți. Este o invazie planificată de mult timp. Cu toată propaganda mincinoasă a Kremlinului, intențiile sunt clare, iar Rusia va suferi toate consecințele acestei acțiuni. NATO condamnă în cel mai puternic mod atacul Rusiei. Cerem oprirea imediată a acțiunilor militare, retragerea forțelor din Ucrainei și deschiderea canalelor diplomatice.“, a spus Stoltenberg.
„Vom face tot ce este nevoie pentru a apăra Alianța. Am cerut să se întrunească liderii NATO, virtual, mâine, iar Rusia va trebui să suporte consecințe majore pentru acest atac. Intenția Kremlinului este să-și redobândească influența. Suntem o alianță de 30 de țări democratice care ne apărăm valorile. Întotdeauna vom câștiga în fața autocrației și opresiunii.“
Jens Stoltenberg a sugerat că Alianţa Nord-Atlantică nu mai poate purta negocieri cu Rusia. „Noi am încercat să interacţionăm cu Rusia de săptămâni şi luni, dar Rusia nu a părut să trateze cu seriozitate negocierile. Noi încercam să găsim o soluţie politică, dar ei plănuiau această invazie, suplimentau trupele, iar acum au lansat o invazie. Rusia a închis uşa unei soluţii politice, noi regretăm acest lucru, dar, din păcate, aceasta este realitatea. (...) Acum, ne confruntăm cu o nouă stare de normalitate pentru securitatea noastră şi ne vom consulta, inclusiv mâine, asupra a ce trebuie să facem pe termen lung în relaţia cu Rusia, cum să putem apăra aliaţii în această nouă realitate în materie de scuritate", a subliniat secretarul general NATO.
„Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a proteja Alianţa de agresiuni. Am convocat un summit virtual al liderilor ţărilor NATO mâine, pentru a stabili drumul înainte. Rusia se confruntă acum cu impunerea unor costuri severe şi consecinţe de către comunitatea internaţională. Obiectivul Kremlinului este restabilirea sferei de influenţă, de a distruge regulile care ne-au ţinut în siguranţă de zeci de ani şi de a submina valorile noastre. Aceasta este noua stare de normalitate a securităţii noastre“, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă, conform Mediafax.
UPDATE 46: Cu privire la interdicțiile de navigație impuse de Federația Rusă pentru navele comerciale care se îndreaptă către porturile ucrainene, MApN face următoarele precizări:
Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene. Nu confirmăm informațiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Șerpilor.
UPDATE 45: Statele membre NATO au convenit să întărească forțele terestre, maritime și aeriene de pe flancul estic al alianței militare.
„Desfășurăm forțe terestre și aeriene suplimentare defensive în partea de est a alianței, precum și mijloace maritime suplimentare”, au declarat ambasadorii NATO într-o declarație după discuțiile de urgență care au avut loc
„Am crescut gradul de pregătire a forțelor noastre de a răspunde tuturor situațiilor neprevăzute”, se mai precizează în declarație.
UPDATE 44: Aproape 2.000 de refugiaţi ucraineni au traversat frontiera în Republica Moldova.
UPDATE 43: Ucraina a rupt legăturile diplomatice cu Rusia.
UPDATE 42: Președintele Camerei Inferioare a Parlamentului Rusiei, Vyacheslav Volodin, apropiat al lui Putin, a spus că singura modalitate de a preveni războiul în Europa este ca Ucraina să fie „demilitarizată”, potrivit unui raport al agenției de presă din țară RIA Novosti, notează AlJazeera.
UPDATE 41: Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la cel puţin 50 de morţi în Ucraina, inclusiv zece civili, anunţă Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.
UPDATE 40: Republica Moldova își închide joi spațiul aerian, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu. Decizia a fost luată după ședința Consiliului Suprem de Securitate
„Ținând cont de situația din regiune, CSS a recomandat închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova. Autoritatea Aeronautica Civilă va executa recomandarea, spațiul aerian va fi închis începând cu ora 12:00. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi”, a anunțat, potrivit agora.md, ministrul Infrastrucurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat anteior stare de urgență.
„Am stabilit că guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență”, a anunțat Maia Sandu.
Ea le-a cerut cetățenilor moldoveni din Ucraina să se întoarcă în țară.
„Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de trafic. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”, adaugă Sandu.
Ea a dat asigurări că toate instituțiile statului moldovean sunt în stare de alertă, potrivit Mediafax.
În acest sens, TAROM suspendă operarea zborurilor spre/dinspre Chișinău, începând de astăzi (zborurile RO201, RO202, RO207, RO208, RO209 și RO210), 1.036 de pasageri TAROM fiind afectați de această decizie.
Pasagerii care au achiziționat bilete de călătorie spre/dinspre Chișinău sunt rugați să contacteze ???????????????????? ???????????????? ????????????????????????, la numerele de telefon (+4) ????????????.???????????????? sau (+4) ????????????????.????????????.????????????, de luni până duminică, în intervalul orar 08:00-22:00 sau pe e-mail la [email protected] și [email protected]. De asemenea, puteți contacta și Agenția TAROM din Republica Moldova la numerele de telefon (0037322)541254 și (0037322)272618 sau pe e-mail la [email protected].
Persoanele care au achiziționat deja bilete de avion pot opta pentru returnarea contravalorii acestora sau emiterea unui voucher TAROM pe care să-l folosească în viitor pentru alte călătorii.
UPDATE 39: Premierul britanic Boris Johnson spune că invazia Rusiei în Ucraina este o „catastrofă” pentru Europa și a cerut o reuniune urgentă a alianței militare NATO.
„Aceasta este o catastrofă pentru continentul nostru”, a spus Johnson pe Twitter, adăugând că va face un discurs național despre evoluții mai târziu, joi dimineață.
„Voi vorbi, de asemenea, cu colegii lideri ai G7 și fac apel la o întâlnire urgentă a tuturor liderilor NATO cât mai curând posibil”, a adăugat el.
UPDATE 38: Rusia a suspendat circulația navelor comerciale din Marea Azov. Porturile de la Marea Neagră rămân deschise, anunță oficiali ruși și surse din industria cerealelor, potrivit Reuters, notează Mediafax.
UPDATE 37: Ucraina a decis întreruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, cerând armatei ucrainene să provoace daune majore armatei ruse, care a lansat un atac asupra integrităţii teritoriale ucrainene.
"Am încetat relaţiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apără şi nu renunţă la libertatea sa, aşa cum cred cei de la Moscova", a declarat Volodimir Zelenski, citat de agenţia de presă Ukrinform.
În plus, Volodimir Zelenski a ordonat armatei ucrainene să provoace daune majore armatei ruse, a declarat şeful Statului Major ucrainean, generalul Valery Zaloujni.
"Comandantul suprem, preşedintele Volodimir Zelenski, a ordonat să fie provocate daune majore agresorului", a afirmat generalul Zaloujni, citat de cotidianul Le Figaro.
UPDATE 36: 30 de cetățeni români au contactat MAE pentru a obține informații sau pentru a informa asupra deciziei de a părăsi Ucraina, transmite, joi, Ministerul Afacerilor Externe.
UPDATE 35: A început ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
UPDATE 34: Mircea Geoană a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook:
„Tocmai am vorbit cu premierul Ucrainei, Denys Sjmyhal, în urma atacului nechibzuit și neprovocat al Federației Ruse. Situația este extrem de gravă, Federația Rusă atacă pe toate fronturile și pune în pericol viața a milioane de civili.
Cerem Rusiei să oprească imediat activitățile militare și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.“, a scris Mircea Geoană.
UPDATE 33: Autorităţile ucrainene au anunţat moartea a cel puţin opt persoane şi au raportat explozii în şapte oraşe mari, inclusiv în capitala Kiev, de la începerea intervenţiei militare ruse, informează BBC News.
UPDATE 32: Primarul din Galați anunță că orașul poate primi refugiați din Ucraina. „Suntem gata să întindem o mână de ajutor celor care fug din casa și din țara lor”, a spus primarul
UPDATE 31: Președintele Alexandr Lukașenko susține că trupele belaruse nu fac parte din cele care invadează Ucraina, potrivit unui raport al agenției de presă de stat Belta.
„Trupele noastre nu iau parte la această operațiune”, a spus Lukașenko, care este un aliat apropiat al lui Putin.
Serviciul de grăniceri al Ucrainei a declarat anterior că trupele ruse au atacat Ucraina din Belarus – unde au organizat exerciții militare comune la scară largă cu forțele belaruse.
UPDATE 30: Ucraina trece la modul de apărare completă, a declarat ministrul Apărării Oleksiy Reznikov.
El i-a îndemnat pe toți cei care sunt gata să lupte și sunt capabili să dețină o armă să se alăture Forțelor de Apărare Teritoriale ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
"Pentru a obține o armă, trebuie să veniți la unitatea locală a Forțelor de Apărare Teritorială cu un pașaport.", a spus el
UPDATE 29: Un activist al opoziției ruse a cerut, joi, proteste împotriva războiului în orașele rusești.
„Vom spăla această mizerie în anii următori. Nu noi, ci copiii și nepoții noștri”, a scris Marina Litvinovich, activistul din Moscova, pe Facebook.
„Tot ce vedem este agonia unui muribund. Din păcate, Rusia este în agonie.”
UPDATE 29: Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a raportat că Rusia a distrus una dintre infrastructurile sale din regiunea Kiev cu o lovitură cu rachete, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei
"Unul dintre obiectele Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei din regiunea Kiev a fost bombardat. Probabil de rachete."
Zelenski a îndemnat populația Ucrainei să nu intre în panică: "Suntem atacați nu numai de bombe, ci și cu falsuri"
UPDATE 28: Rusia a dispus decretarea stării de alertă în regiunea Crimeea şi în regiunea Kursk, situată la frontiera cu Ucraina, în contextul intervenţiei militare ruse şi al confruntărilor cu armata ucraineană.
UPDATE 27: Banca Naţională a Ucrainei a suspendat activitatea pieţei valutare a Ucrainei, cu excepţia vânzării de valută străină, a declarat şeful băncii centrale, Kirill Şevcenko.
UPDATE 26: Administraţia de la Beijing a anunţat că urmăreşte "foarte atent" criza declanşată de atacul Rusiei în Ucraina şi îndeamnă toate părţile să dea dovadă de reţinere, astfel încât situaţia să nu scape de sub control.
UPDATE 25: Comandantul șef suprem al Forțelor Armate, Volodymyr Zelenski, a ordonat armatei să producă pierderi maxime invadatorilor. Între timp, situația de pe front este sub control - trupele rusești suferă pierderi.
"Forțele de apărare ale statului, exercitând dreptul la autoapărare în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, oferă o respingere demnă încercărilor inamicului de a trece granița. Situația este sub control. Trupele ruse pierd.”, anunță Serviciul de presă al comandantului șef al forțelor armate ale Ucrainei, Valery Zalejni, conform ucrainskaia pravda.
UPDATE 24: Maia Sandu a anunțat stare de urgență în Republica Moldova.
UPDATE 23: Ministerul rus al Apărării susține că raidurile sale aeriene asupra Ucrainei nu vizează orașele țării și nu reprezintă o amenințare pentru civili, relatează agenția de presă RIA Novosti.
Ucraina a declarat anterior că cel puțin opt persoane au fost ucise și alte nouă rănite de bombardamentele rusești.
UPDATE 22: Uniunea Europeană va impune Rusiei „cel mai dur pachet de sancțiuni”.
Uniunea Europeană va aplica cel mai dur pachet de sancțiuni aplicat vreodată Rusie ca răspuns la atacul împotriva Ucrainei, a declarat șeful politicii externe al blocului.
„Uniunea Europeană va răspunde în cele mai puternice moduri posibile… (liderii UE) vor adopta un pachet mai puternic, cel mai dur pachet de sancțiuni pe care l-am implementat vreodată”, a declarat Josep Borrell reporterilor la Bruxelles, conform Al Jazeera.
UPDATE 21: Polonia a cerut, joi dimineaţă, activarea Articolului 4 al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO), care prevede organizarea urgentă de consultări, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.
UPDATE 20: Rusia a suspendat circulația navelor comerciale în Marea Azov până la noi ordine, a declarat agenția de presă Interfax, citată de agenția de stat pentru transport maritim și fluvial.
Ucraina și Rusia au porturi la Marea Azov, inclusiv portul principal al Ucrainei, Mariupol, în timp ce Rusia controlează gura mării în strâmtoarea Kerci, potrivit AlJazeera.
UPDATE 19:
Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, joi, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Principalele responsabilități ale acestui grup sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice, în comtextul conflictului din Ucraina.
Din acest grup de lucru fac parte ministrul Apărării, Vasile Dîncu, Externelor, Bogdan Aurescu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Marius Budăi, precum și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.
UPDATE 18:
Potrivit site-ului flightradar24, niciun avion nu mai survolează spațiul aerian al Ucrainei și al estului României în acest moment.
UPDATE 17:
La Vama Palanca, în sudul Republicii Moldova, s-a format o coadă de mașini dinspre Ucraina. Imaginile LIVE pot fi urmărite AICI.
UPDATE 16:
MAPN: NU CONFIRMĂM niciun alt caz de aeronave ucrainene care ar fi pătruns în spațiul aerian național sau care ar fi aterizat pe alte aeroporturi. Deci: NU CONFIRMĂM cazurile semnalate la Câmpia Turzii, Cluj sau Timișoara.
UPDATE 15:
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat de rugență Consiliul Suprem de Securitate.
UPDATE 14:
Franţa "condamnă ferm decizia Rusiei de a declanşa un război împotriva Ucrainei", a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.
El a făcut apel la Moscova "să pună imediat capăt operaţiunilor sale militare".
"Franţa este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni şi acţionează cu partenerii şi aliaţii săi pentru a opri războiul", a precizat Macron în două postări pe Twitter.
Rusia a lansat joi dimineaţă o operaţiune militară la scară mare împotriva Ucrainei, sub pretextul de a apăra persoanele din estul acestei ţări de "abuzuri" şi "genocid" din partea guvernului ucrainean.
UPDATE 13:
Preţul aurului a atins joi dimineaţa cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce Rusia a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, intensificând criza din Europa de Est, ceea ce permite aurului să joace rolul său tradiţional de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice, transmite Bloomberg.
"Acum pe pieţe are loc o fugă spre siguranţă iar singurul refugiu adevărat pare a fi aurul în timp ce pieţele crypto se prăbuşesc", spune John Feeney, manager la dealerul australian de aur Guardian Gold Australia.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.
Joi dimineaţa, preţul spot al aurului a crescut cu 2,1%, până la 1.949,03 dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2021.
În paralel, au existat creşteri semnificative în rândul metalelor industriale, cotaţia la nichel atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în timp ce preţul aluminiului a atins un nou maxim istoric. Există îngrijorarea că o agravare a crizei va perturba livrările de metale într-un moment în care stocurile globale sunt la un nivel redus. Exporturile Rusiei sunt echivalente cu 5,3% din producţia mondială de nichel şi aproximativ 4,2% în rândul aluminiului.
UPDATE 12: Intrarea în Republica Moldova dinspre Ucraina.
UPDATE 11:
Liz Cookman de la Al Jazeera se află în Mariupol, estul Ucrainei. Ea spune că există cozi mari la bancomate și benzinării, deoarece oamenii se tem de întreruperile de electricitate și internet.
Dar, în ciuda sirenelor de raid aerian care sună în tot orașul, autobuzele încărcate încă transportă oameni la serviciu și la școală.
UPDATE 10:
Președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, urmează să aibă o întâlnire cu armata, se arata oe canalul de Telegram Pul Pervogo, apropiat serviciului său de presă.
„Întâlnirea de la Palatul Independenței va începe peste o oră (aproximativ la ora 10.40, ora Minsk – IF)”, se spune în mesaj.EnterScrie pentru REDACTORI DC NEWS
UPDATE 9:
După distrugerea infrastructurii militare critice de pe teritoriul Ucrainei, această țară nu va mai putea duce război mult timp, a declarat pentru Interfax Vyacheslav Nikonov, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Dumei de Stat.
„Există o distrugere a infrastructurii militare critice care nu va permite Ucrainei să continue războiul pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Nikonov agenției joi
Potrivit acestuia, depozitele de muniție, depozitele de combustibil, centrele de decizie, aviația, sistemele de apărare aeriană, aerodromurile pot fi distruse.
„Este clar că atunci când acest lucru este distrus, este puțin probabil să fie posibilă rezistența”, a spus parlamentarul.
În același timp, potrivit acestuia, „este imposibil de prezis cum se vor dezvolta operațiunile militare. Ori de câte ori sunt în desfășurare ostilități, există un element de imprevizibilitate, iar o decizie se ia în fiecare minut anume. Ce se întâmplă acum. Este foarte greu de prezis ceva acum, pur și simplu este imposibil”.
Nikonov a mai spus că începerea operațiunii militare a Rusiei va duce în mod firesc la sfârșitul regimului de putere existent în Ucraina. „Bineînțeles, regimul actual s-a încheiat”, a spus Nikonov la Interfax, joi, când a fost întrebat dacă Rusia dorește schimbarea regimului în Ucraina.
A vorbit, de asemenea, despre natura istorică a deciziei președintelui Rusiei de a conduce o operațiune militară. "În general, cred că acesta este cel mai important eveniment din ultimii nici nu știu câți ani. Este clar că în 30 de ani cel mai important, și poate în ultimii peste 70 de ani. În acest caz , folosim forța pentru a asigura pe termen lung interesele strategice ale țării noastre”, a spus sursa.
UPDATE 8:
Traficul din Kiev, extrem de aglomerat pe direcția de plecare spre Vest
UPDATE 7:
Preţul petrolului a explodat joi, astfel că pentru prima dată după 2014 cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit pragul de 100 de dolari pe baril, după ce Rusia a atacat Ucraina, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie, transmite Reuters.
Barilul de ţiţei Brent a urcat până la 102,48 dolari, cel mai ridicat nivel după luna septembrie 2014, iar în jurul orei 5:47 GMT se tranzacţiona la 102,06 dolari, în creştere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu preţul de miercuri seara.
În paralel, cotaţiile futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 4,85 dolari sau 5,3% până la 96,95 dolari per baril, după ce anterior au ajuns la 97,40 dolari, cel mai ridicat nivel de după luna august 2014.
UPDATE 6:
Ministerul rus al apărării spune că a atacat infrastructura militară a bazelor aeriene ucrainene și a degradat apărarea antiaeriană a Ucrainei, potrivit rapoartelor agențiilor de presă ruse.
Ministerul a negat informațiile potrivit cărora o aeronavă rusă ar fi fost doborâtă deasupra Ucrainei. Armata ucraineană a declarat mai devreme că cinci avioane rusești și un elicopter au fost doborâte în regiunea Lugansk din estul țării, conform Al Jazeera.
UPDATE 5:
Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.
Cele două aeronave militare române au aplicat cu strictețe procedurile naționale și regulile internaționale aplicabile în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc.
Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05.
După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații.
Vom reveni cu detalii pe acest subiect, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.
În ceea ce privește situația de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.
Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp.
UPDATE 4:
Ambasadorii celor 30 de ţări membre ale NATO se vor reuni de urgenţă joi dimineaţă la Bruxelles în urma operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Alianţei, informează France Presse, Reuters şi DPA.
Şeful NATO Jens Stoltenberg, care a condamnat "atacul temerar şi neprovocat" al Moscovei, urmează să ţină o conferinţă de presă în jurul orei 12.30 (11.30 GMT), potrivit aceleiaşi surse.
Reuniunea urmează să se desfăşoare începând de la ora 8.30 (7.30 GMT), a anunţat un reprezentant britanic.
Anterior, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a îndemnat Rusia să pună capăt imediat acţiunii militare şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
UPDATE 3:
Explozii puternice au fost auzite joi dimineaţă la Kiev, la Odessa, în sud, la Harkov, la frontiera rusă, şi în estul Ucrainei după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin de declanşare a unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări, relatează AFP.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunţat că "Rusia a început o invazie de mare amploare".
"Oraşe ucrainene paşnice sunt pe cale de a fi atacate. Este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va câştiga. Lumea poate şi trebuie să îl oprească pe Putin. Este timpul să acţioneze acum", a scris Kuleba pe Twitter.
Ministerul ucrainean a Infrastructurii a anunţat printr-un comunicat închiderea spaţiului aerian al ţării din cauza "unui risc ridicat pentru securitate".
Sirenele de avertisment antibombardament au răsunat joi dimineaţă la ora locală 07:00 în centrul Kievului, capitala Ucrainei, potrivit jurnaliştilor AFP. În metroul din Kiev, zeci de locuitori încercau să se pună la adăpost sau să ia un tren, cu bagaje în mână pentru a părăsi oraşul, a constatat un fotograf al AFP.
În capitală, cel puţin două explozii au fost auzite în centrul oraşului la primele ore ale dimineţii, urmate de sunetele sirenelor de ambulanţă. Explozii au fost auzite şi la 600 de kilometri distanţă, în sudul Ucrainei, în oraşul-port Odessa, la Marea Neagră. Harkov, al doilea oraş al ţării, situat în apropiere de frontiera rusă, a fost de asemenea atacat.
În oraşul-port Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean din apropierea zonei frontului, cu aproape jumătate de milion de locuitori, mai multe persoane au declarat pentru AFP că au auzit bombardamente de artilerie dinspre cartierul situat în estul oraşului.
Mai aproape de frontul conflictului din Est, unde se luptă de opt ani separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, la Kramatorsk, oraş care serveşte de asemenea drept cartier general al armatei ucrainene, cel puţin patru explozii puternice au fost de asemenea auzite de jurnalişti ai AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi într-o alocuţiune televizată surpriză o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.
UPDATE 2:
Primăria Kievului a raportat o amenințare aeriană asupra capitalei.
"A fost depistată o amenințare aeriană! Dacă se aprind sirenele, cerem tuturor să meargă de urgență la adăpostul protecției civile!" – a spus într-un mesaj transmis de serviciul de presă al primăriei joi dimineață
UPDATE:
Volodymyr Zelenski spune că Rusia atacă „infrastructura militară” și polițiștii de frontieră ai țării sale, dar i-a îndemnat pe cetățeni să nu intre în panică și a promis victoria.
Într-un mesaj video postat pe Facebook, Zelenski a introdus și legea marțială în toată țara.
Știrea inițială
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.
'Am luat decizia pentru o operaţiune militară', a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.
Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene 'să depună armele' şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.
Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale. Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat 'pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii'. El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să 'de-nazifice' Ucraina, preizează Agerpres.
LIVE din Kiev, capitala Ucrainei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu