Rușii acuzați de majoritatea infracțiunilor au de ales: La război în loc de tribunal

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Rușii care urmează să fie judecați ar fi puși să aleagă între război și tribunal.

Pe 28 martie, în jurul orei 06:45, poliția a ajuns la casa lui Andrey Perlov, lângă Novosibirsk, în Siberia.

Aceștia l-au acuzat că a furat aproximativ trei milioane de ruble de la un club de fotbal din Novosibirsk, unde era director general - el și familia sa neagă acest lucru.

Perlov, în vârstă de 62 de ani, este medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, după ce a câștigat cursa de 50 km de mers pe jos în 1992.

El este reținut de mai bine de șase luni, iar familia sa spune că este presat să accepte să lupte în Ucraina. I s-a spus că, în schimb, cazul de deturnare de fonduri împotriva sa va fi înghețat și, eventual, clasat la sfârșitul războiului.

Nu este un secret faptul că prizonierii au fost recrutați pentru a lupta în Ucraina, dar analiza BBC poate dezvălui modul în care accentul inițial pus pe infractorii condamnați s-a schimbat pentru a include persoanele care urmează să fie judecate.

Cele mai recente legi înseamnă că atât avocații acuzării, cât și cei ai apărării sunt acum obligați prin lege să informeze persoanele care sunt acuzate de majoritatea infracțiunilor că au opțiunea de a merge la război în loc să meargă la tribunal.

Legislația, adoptată în martie 2024, înseamnă că, dacă se înrolează, urmărirea penală și orice anchetă vor fi oprite. În general, cazurile lor vor fi închise complet la sfârșitul războiului.

„Acest lucru a dat peste cap sistemul de aplicare a legii din Rusia”, spune Olga Romanova, director al Russia Behind Bars - un ONG care oferă asistență juridică deținuților.

„Poliția poate acum să prindă un om deasupra cadavrului cuiva pe care tocmai l-a ucis. Îi strâng cătușele și apoi ucigașul spune: 'Așteaptă, vreau să plec într-o operațiune militară specială', iar ei închid cazul penal”, a mai spus Romanova.

Contract cu armata rusă

Într-o înregistrare un anchetator descrie avantajele semnării unui contract cu armata rusă unei persoane al cărei soț fusese deja condamnat la trei ani de închisoare pentru furt.

„Poate primi încă șase pentru această altă infracțiune. I-am oferit șansa de a semna un acord. Dacă cererea sa este aprobată, el va merge la război și vom închide cazul”, îi spune el.

Dacă acuzatul semnează, în câteva zile dosarul penal este suspendat, iar el pleacă pe linia frontului aproape imediat.

Trei avocați care lucrează în Rusia au confirmat că acest lucru a devenit o regulă în întreaga țară.

Unii se înrolează în speranța de a evita închisoarea și cazierul judiciar - dar nu este o cale de ieșire ușoară, după cum a descoperit adolescentul Yaroslav Lipavsky.

Acesta a semnat un contract cu armata după ce a fost acuzat că a provocat în mod intenționat „daune grave sănătății de către un grup de persoane prin acord prealabil”.

Tânăra lui prietenă tocmai aflase că este însărcinată și, pentru a evita urmărirea penală, Lipavsky s-a înrolat în armată imediat ce a împlinit 18 ani.

A plecat în Ucraina și o săptămână mai târziu a murit - unul dintre cei mai tineri soldați care au murit în război.

Nu este clar câte persoane acuzate de crime au ales să lupte în loc să fie judecate, dar această schimbare de politică reflectă nevoia Rusiei de a întări trupele, reducând în același timp la minimum numărul civililor pe care trebuie să îi mobilizeze.

„Le pasă rușilor de condamnați sau de cei care sunt în închisoare? Bănuiesc că nu”, spune Michael Koffman, analist militar la grupul de experți Carnegie Endowment for International Peace.

El crede că Guvernul „presupune probabil că aceștia sunt oameni pe care îi poate pierde, că nimeni nu le va simți lipsa și că nu vor avea un efect negativ substanțial asupra economiei generale”.

Când grupul de mercenari Wagner a recrutat pentru prima dată deținuți din închisori, liderul său decedat, Evgheni Prigojin, a vizat condamnații din închisorile de înaltă securitate, spunând că are nevoie de „talentele lor criminale” în schimbul grațierii.

BBC și site-ul rus Mediazona au văzut și verificat documente confidențiale care aduc lumină asupra procesului de recrutare a deținuților, a ceea ce s-a întâmplat cu mulți dintre ei și a nevoii de a menține fluxul de noi luptători.

Se cunoaște, din analiza plăcuțelor de identificare ale deținuților care au murit în Ucraina și a plăților făcute familiilor acestora, că Wagner a recrutat aproape 50.000 de deținuți din coloniile penale, iar la un moment dat pierdea până la 200 în acțiune în fiecare zi. Mulți alții au fost răniți.

Identificarea prizonierilor

Plăcuțele de identificare ale tuturor prizonierilor încep cu litera K, care înseamnă „kolonya” sau colonie penitenciară.

Primele trei cifre identifică închisoarea din care provin, iar ultimele trei cifre identifică recrutul, distribuite în succesiune - astfel încât, cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mulți recruți provin din colonia respectivă.

Documentele de plată arată că peste 17000 de prizonieri au fost uciși încercând să captureze orașul Bakhmut din estul Ucrainei numai între iulie 2022 și iunie 2023.

Pentru a acoperi pierderile, Wagner, și ulterior Ministerul Apărării, și-au adaptat strategiile de recrutare pentru a lărgi bazinul de persoane pe care le pot folosi.

Unele persoane acuzate de crime refuză noul acord pentru că sunt împotriva războiului în principiu, altele pentru că riscul de a muri sau de a fi rănite pe câmpul de luptă este prea mare, iar altele pentru că doresc să rămână acasă pentru a-și susține cauza.

Dar aceștia pot fi supuși unor presiuni uriașe din partea autorităților, spune Alina, fiica lui Andrey Perlov.

„El a refuzat și am făcut destul de mult zgomot în presa locală, așa că a fost trimis în celula de pedeapsă strictă, unde i-au adus din nou contractul”, a spus Alina.

Ea adaugă că, atunci când a refuzat a doua oară, i s-a interzis să își vadă sau să își sune familia.

Ei încă speră să îi dovedească nevinovăția, dar ultima dată când Alina și-a văzut tatăl la tribunal, la mijlocul lunii iulie, acesta slăbise mult. „Încearcă să rămână vesel”, spune ea, ”dar dacă va continua așa, îl vor distruge”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel