Rușii aleg Turcia ca destinație principală de vacanță. I-au întrecut pe germani și britanici

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory

Turiștii ruși sunt cei mai populari în Turcia. Dacă înainte erau germanii, acum, din cauza interdicțiilor Rusiei în Europa, rușii au năvălit în Orient.

Numărul turiștilor străini care au sosit în Turcia a atins un nivel record până în luna noiembrie, conform datelor oficiale prezentate vineri, notează DailySabah.

Sosirile străine au crescut cu 10,82% față de anul precedent, din ianuarie până în noiembrie, ajungând la 46,7 milioane, depășind nivelul pre-pandemie de 42,9 milioane, a declarat Ministerul Culturii și Turismului.

Împreună cu peste 6 milioane de cetățeni turci care trăiesc în străinătate, numărul vizitatorilor a ajuns la 52,74 milioane în primele unsprezece luni ale anului.

Numai în luna noiembrie, Turcia a atras 2,5 milioane de turiști străini, în scădere cu 1% față de ritmul anual, marcând prima scădere de la debutul pandemiei, arată datele.

Cu toate acestea, cifra a depășit totuși nivelul din perioada pre-pandemică de 2,2 milioane în noiembrie 2019.

Turismul este o sursă critică pentru Turcia, în condițiile în care președintele Recep Tayyip Erdoğan și guvernul său se concentrează pe reducerea deficitului de cont curent pentru a face față inflației persistente.

În urma revenirii complete a turismului din urma crizei pandemice de anul trecut, numărul turiștilor a fost aproape de un nivel record, generând venituri record și determinând guvernul să își revizuiască estimările anuale. Guvernul a anticipat un total de 60 de milioane de sosiri în acest an.

Veniturile din turism au crescut cu peste 20% față de acum un an, ajungând la 42 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-septembrie, conform datelor oficiale.

Momentumul din acest an a fost alimentat de influxul de turiști din Europa, în special din Germania și Regatul Unit, pe lângă sosirile din Rusia, în principal din cauza restricțiilor de zbor impuse de națiunile occidentale în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Aproape 6,1 milioane de ruși au sosit în primele 11 luni pentru a conduce lista națiunilor, în creștere de la 4,9 milioane anul trecut. Germania a urmat aproape cu aproape 6 milioane, în timp ce Regatul Unit s-a clasat pe locul trei cu 3,7 milioane, arată datele.

Cu 245.493, rușii au reprezentat 9,72% din totalul vizitatorilor străini în noiembrie, urmați de germani cu 244.005, bulgari cu 222.884, iranieni cu 203.618 și georgieni cu 125.236.

Istanbulul a întâmpinat 34,4% din totalul vizitatorilor străini, adică 16 milioane în primele 11 luni. Faimosul oraș turistic Antalya a găzduit 31%, adică 14,5 milioane de turiști. Edirne a urmat cu o cotă de piață de 9,3% sau 4,4 milioane de vizitatori.

Sosirile din ianuarie-noiembrie au depășit totalul din întregul an 2022, când au sosit aproximativ 44,6 milioane de turiști, o creștere de 80,3% față de anul precedent și puțin sub maximul anterior de 45,1 milioane din 2019.

Veniturile au crescut cu 53,4% până la un nivel record de aproape 46,3 miliarde de dolari, pe măsură ce efectele persistente ale pandemiei s-au diminuat și sosirile din Rusia au explodat după ce Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Turismul contribuie cu aproximativ 10% la produsul intern brut (PIB) al Turciei. În plus, în jur de 1,7 milioane de persoane au lucrat în servicii de cazare și alimentație în 2022 - aproximativ 5% din totalul angajărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel