Ucraina nu mai poate accesa comerțul maritim internațional.
Ministerul Apărării al Marii Britanii a transmis că forțele ruse au blocat accesul Ucrainei la Marea Neagră, făcând imposibilă aprovizionarea prin comerțul maritim internațional, anunță CNN.
O actualizare postată pe Twitter de oficialii britanici arată că: „Forțele ruse navale au instaurat o blocadă care izolează Ucraina de comerțul maritim internațional”. Conform Organizației Mondiale a Comerțului, pe apă se comercializează 80% din bunurile lumii.
Ministerul Apărării mai spune că forțele navale ruse „continuă să tragă cu rachete în diferite ținte din întreaga țară” și că Moscova a efectuat „o aterizare amfibiană în Marea Azov și ar putea desfășura alte astfel de operațiuni în următoarele săptămâni”. O astfel de operațiune înseamnă un atac militar care îmbină forțele terestre, maritime și aeriene.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 13 March 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/cz8Q0vnsA5
???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/o28zuSsk3K— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) March 13, 2022
Ministerul Apărării ucrainean a anunțat că a dat mână liberă controversatei companii Clearview AI, în contextul războiului din țară, potrivit The Guardian. Clearview AI este un software de recunoaștere facială care culege imagini de pe rețelele de socializare și alte platforme.
Compania a trimis o scrisoare Ucrainei prin care își oferea serviciile pentru a ajuta la „descoperirea atacatorilor ruși, combaterea dezinformărilor și identificare morților”. Nu se știe deocamdată la ce vor folosi ucrainenii software-ul Clearview AI, însă directorul executiv al firmei spune că se așteaptă ca țara să dea drumul serviciilor în următoarele zile.
Clearview AI a avut probleme cu legile de confidențialitate în toată lumea. Italia a amendat compania cu 20 de milioane de euro pentru că a încălcat legile Uniunii Europene privind intimitate consumatorilor și a cerut ștergerea tuturor datelor despre rezidenții țării. În noiembrie 2021, Marea Britanie a ordonat ca compania să nu mai proceseze toate informațiile utilizatorilor, iar Franța a făcut același lucru la o lună distanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News