Rușii au confiscat ceasuri Audemars Piguet de milioane de euro, ca urmare a sancțiunilor impuse de Elveția

Foto Ilustrativ/Pexels
Foto Ilustrativ/Pexels

Agenții ruși au confiscat ceasuri Audemars Piguet în valoare de milioane de dolari la Moscova, ca represalii pentru sancțiunile elvețiene care interziceau exporturile de bunuri de lux.

Ceasurile, care pot costa mai mult de 700.000 de lire sterline bucata, au fost confiscate marți de la sediul local al companiei de agenți ai serviciului de securitate FSB din Rusia, a potrivit BBC. 

Elveția și-a abandonat poziția tradițională neutră și a urmat alte guverne occidentale în impunerea de sancțiuni care interziceau exportul de bunuri de lux în Rusia la începutul acestei luni, ca răspuns la invazia Ucrainei.

Deputatul elvețian Roger Köppel a dezvăluit prima dată informația într-un videoclip de pe YouTube .

Rusia a fost a 17-a cea mai mare piață de export pentru ceasuri elvețiene

Autoritățile ruse au citat infracțiunile vamale drept motiv pentru confiscarea ceasurilor, totuși oficialii departamentului de afaceri externe elvețieni au spus că acțiunea a fost „cel mai probabil o măsură represivă arbitrară ca răspuns la sancțiuni”.

Oficialii de la Audemars Piguet nu au răspuns imediat la e-mailurile care solicitau comentarii. Compania elvețiană a anunțat că va opri exporturile către Rusia și va întrerupe operațiunile de vânzare cu amănuntul acolo, închizând două buticuri din Moscova la sfârșitul lunii februarie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Externe al Elveției a spus că ambasada Elveției la Moscova oferă sprijin companiilor din Rusia în coordonare cu alte departamente și că „în cursul sancțiunilor și contra-măsurilor rusești, companiile se confruntă cu numeroase incertitudini și măsuri de reglementare”.

„Ambasada menține în prezent un schimb foarte intens” cu companiile elvețiene locale din Rusia, a spus purtătorul de cuvânt într-un răspuns prin e-mail pentru Bloomberg News. „De aceea, cazurile individuale nu pot fi comentate, nici pentru a asigura siguranța angajaților acestor companii.”

Pentru multe dintre companiile de top din Europa o ieșire la scară largă din Rusia s-a dovedit o provocare. Firme, inclusiv gigantul elvețian de produse alimentare ambalate Nestlé SA, au mii de angajați și unități de producție sensibile care riscă confiscarea și recriminarea de către Rusia dacă ar pleca.

Deținută și controlată de o familie de aproape 150 de ani, Audemars Piguet este una dintre cele mai mari trei mărci de ceasuri elvețiene independente, alături de Patek Philippe și Rolex.

Rusia a fost a 17-a cea mai mare piață de export pentru ceasuri elvețiene în 2021, reprezentând livrări de 260 de milioane de franci elvețieni (212 milioane de lire sterline), potrivit Federației industriei de ceasuri elvețiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel