Spionii ruși au dat greș în Ucraina.
Angajații Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB, erau atât de siguri de căderea rapidă a Ucrainei, încât în ultimele zile înainte de invazia Federației Ruse au mobilat mai multe locuințe la Kiev, relatează Radio DCNews, care citează Washington Post.
Potrivit unei anchete a publicației americane, intitulată „5 lucruri pe care trebuie să le știi despre eșecurile serviciilor de informații rusești înainte de invazia Ucrainei”, arată că ofițerii FSB erau atât de încrezători că vor prelua puterea la Kiev, ”încât și-au petrecut zilele de dinainte de război amenajând locuințele conspirative din capitala Kiev.
Rapoartele interceptate de serviciile de informații ucrainene arată că ofițerii FSB le-au cerut colegilor de pe teren detalii despre apartamente și alte locuri, pe care le pot folosi ca apartamente conspirative, locuințe sau baze de operațiuni.
Cu câteva zile înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina, informatorii FSB au primit ordin să părăsească Kievul, dar să-și lase cheile de la casă pentru agenții ruși care au sosit.
Potrivit reprezentanților serviciilor speciale ucrainene și occidentale, înainte de invazia la scară largă, structura din FSB care se ocupa de Ucraina s-a extins semnificativ, numărul membrilor departamentului a crescut de la aproximativ 30 de ofițeri, în 2019, la 160 în ajunul invaziei Ucrainei.
Echipele FSB au fost repartizate în regiuni ale Ucrainei și aveau rețele de agenți ”adormiți” în interiorul țării.
Publicația subliniază că FSB a avut o vină majoră în planul militar eșuat al Kremlinului, deoarece i-a asigurat pe oficialii de la Moscova că conducerea ucraineană va cădea rapid.
Potrivit reprezentanților serviciilor secrete occidentale, FSB fie nu a înțeles cât de puternică va fi rezistența Ucrainei, fie a înțeles, dar nu a îndrăznit să transmită astfel de informații incomode președintelui rus Vladimir Putin.
Potrivit Washington Post, un reprezentant al forțelor de securitate ucrainene a declarat că la începutul invaziei pe scară largă, trupele ruse au fost însărcinate să cucerească fulgerător Kievul, iar acest lucru ar fi trebuit să ducă la un „efect de domino” în toată țara.
Potrivit oficialilor ucraineni, ca parte a acestui plan, FSB pregătea cel puțin două guverne pro-ruse, și nu unul, așa cum susținea anterior Marea Britanie. Potrivit oficialilor ucraineni, nu este clar de ce Rusia a mobilizat cele două grupuri, deși unii speculează că Putin a vrut pur și simplu să aibă de unde alege.
Un „guvern”, situat în Belarus, a fost format în jurul fostului președinte Viktor Ianukovici. Pe 7 martie, un avion aparținând fostului președinte al Ucrainei a aterizat la Minsk. Sosirea sa a fost văzută ca un semn că Rusia ar putea încerca să-l reinstaleze pe politician, pe care oficialii de la Kremlin îl numesc încă liderul „legitim” al Ucrainei.
Ianukovici nu a răspuns solicitării de comentarii a publicației. Fostul său prim-ministru, Mîkola Azarov, a declarat pentru The Post într-un interviu telefonic că orice sugestie că Moscova încearcă să orchestreze revenirea lui Ianukovici la putere este „un nonsens absolut”.
Al doilea grup...
Citește mai departe pe Radio DCNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu