Rușii au intrat în panică după arestarea fondatorului Telegram. Se grăbesc să-și șteargă mesajele. Reacția Kremlinului

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rușii au început să-și șteargă mesajele sensibile de pe Telegram, după arestarea lui Pavel Durov.

Rușii au intrat în panică după arestarea lui Pavel Durov și cer să își poată șterge mesajele sensibile de pe Telegram. Insluv redactorul RT Rusia ar fi cerut acest lucru. În tot acest timp, Kremlinul încearcă să calmeze temerile rușilor potrivit cărora arestarea lui Durov în Franța ar putea da peste cap platforma de mesagerie, care este extrem de populară în Rusia și joacă un rol cheie în coordonarea războiului din Ucraina. Astfel, purtătorul de cuvânt al guvernului rus, Dmitri Peskov, a declarat marți reporterilor că solicitările utilizatorilor de a-și șterge mesajele au fost „total stupide”, scrie CNN.

Totodată, Peskov a adăugat că, deși acuzațiile împotriva lui Durov, care s-a născut în Rusia, dar are și cetățenie în Franța și Emiratele Arabe Unite, sunt „grave”, autoritățile franceze ar trebui să prezinte dovezi „la fel de serioase” pentru a le susține.

„În caz contrar, va exista o încercare directă de a restrânge libertatea de comunicare. Și putem spune chiar și intimidarea directă a șefului unei mari companii, ceea ce înseamnă că va fi politica implicată, lucru pe care domnul Macron l-a negat ieri”, a declarat Peskov.

Ce acuzații i se aduc lui Pavel Durov



Mișcarea Kremlinului de a atenua temerile cu privire la siguranța viitoare a Telegram subliniază cât de importantă a devenit această aplicație pentru armata Rusiei. Precizăm că președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că decizia de a aduce acuzații împotriva lui Durov nu este „în niciun caz politică”.

Procuratura din Paris a anunțat luni o serie de acuzații împotriva lui Durov, inclusiv acuzații conform cărora Telegram a fost complice în sprijinirea spălătorilor de bani, a traficanților de droguri și a persoanelor care răspândesc pornografie infantilă. De asemenea, procurorii l-au acuzat pe Durov că a refuzat să se supună cererii autorităților franceze de ajutor pentru interceptarea unor comunicări potențial ilicite.

La o conferință de presă la Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut, fără dovezi, că „Durov a fost în mod clar luat la sfatul cuiva și este amenințat cu pedepse groaznice, aparent sperând să obțină cumva acces la coduri de criptare”.

Detalii despre Telegram

Cu aproximativ 950 de milioane de utilizatori, Telegram este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume. Criptarea puternică pe care o are, moderarea conținutului și funcționalitatea limitată - le permite utilizatorilor să partajeze fișiere mai mari, videoclipuri mai lungi și fotografii de calitate superioară, iar aceste lucruri au făcut ca aplicația să devină extrem de populară în ambele țări, dar și în zonele de război, inclusiv în Ucraina, unde a devenit un instrument vital pentru oficialii ucraineni să împărtășească actualizări militare și avertismente despre raidurile aeriene.

Aceleași caracteristici au făcut din Telegram un instrument-cheie de comunicare pentru armata rusă și bloggerii pro-Kremlin. Un blogger popular de război pro-rus, cu peste 780.000 de urmăritori, a redistribuit o postare în care spunea că decizia Franței de a-l aresta pe Durov a însemnat că „în esență, șeful de comunicații al Forțelor Armate Ruse a fost reținut”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel