Întreținerea conductei care leagă Rusia și Germania a fost finalizată și debitele sunt de 40%, reducând în mod special stresul Berlinului care se temea de întârzieri în redeschidere, dacă nu de o oprire pe termen lung.
Planul de urgență al Comisiei UE de raționalizare a gazelor în cazul întreruperii aprovizionării din Rusia poate aștepta deocamdată, scrie Europa Today.
Nord Stream, gazoductul care leagă zăcămintele rusești de Germania, a început să furnizeze gaz după 10 zile de întreținere.
Berlinul și întreaga Europă se temeau că odată cu scuza lucrărilor, planificate de ceva timp, Kremlinul va întrerupe fluxurile pentru o perioadă mai lungă de timp, cu consecințe grave pentru aprovizionarea țărilor UE în pragul iernii. Risc care, deocamdată, pare să fie înlăturat.
Cu toate acestea, va dura ceva timp până când conducta va fi pe deplin operațională, iar volumele actuale de gaz, de 67 de milioane de metri cubi pe zi, sunt echivalente cu aproximativ 40% din capacitatea sa, după cum a clarificat operatorul german de rețea, Gascade. În orice caz, acesta este același nivel de pre-întreținere.
Vești bune vin și de la compania energetică Eni: care a anunțat că gigantul energetic rus Gazprom (același care administrează Nord Stream) va livra astăzi gaz într-o cantitate mai mare, de 36 de milioane de metri cubi, față de livrările zilnice de aproximativ 21 de milioane de metri cubi făcute în ultimele zile.
Pe de altă parte, se așteaptă livrarea unei alte părți fundamentale a conductei, o turbină care alimentează stațiile de compresoare, aflată în prezent în drum spre Rusia din Canada.
Nord Stream transportă gaze din Siberia în nordul Germaniei de unde este apoi exportat în diverse țări europene și transportă aproximativ o treime din cele 153 de miliarde de metri cubi de gaz achiziționați anual de Europa.
Închiderea fluxurilor de-a lungul acestei conducte ar avea repercusiuni puternice asupra Germaniei și, în cascadă, asupra altor țări UE. Și dacă Rusia ar opri toate livrările către Europa, riscul unei recesiuni pentru UE ar fi inevitabil deja în acest an, a raportat Comisia Europeană.
Potrivit unui studiu al Agenției Internaționale pentru Energie, fără gazul rusesc, UE nu ar avea suficiente stocuri pentru a se pregăti pentru iarna viitoare și ar trebui să mizeze pe o reducere semnificativă a consumului de energie.
Din acest motiv, Bruxelles-ul a propus ieri statelor membre reducerea consumului de energie cu 15% începând din august și până la sfârșitul lunii martie 2023.
Citește și:
Comisia Europeană a estimat marţi că Produsul Intern Brut al Uniunii Europene va scădea cu 0,6% - 1% în cazul în care Rusia va opri complet furnizarea de gaze în Uniunea Europeană şi statele membre nu acţionează înainte să se întâmple asta, aşa cum a cerut Bruxelles-ul miercuri, relatează agenţia EFE.
În schimb, dacă se acţionează "din timp pentru diminuarea cererii", reducerea PIB va fi de până la 0,4%, conform calculelor CE din comunicatul prezentat miercuri.
Bruxelles subliniază că aceste estimări sunt valabile pentru o iarnă cu temperaturi medii şi avertizează că un anotimp mai rece decât s-a preconizat va creşte costurile întârzierii măsurilor şi ar putea presupune un impact mediu în PIB al UE de 0,9%-1,5%, în special pentru ţările cele mai expuse în cazul "tăierii gazelor".
"Energia economisită în vară este energie disponibilă pentru la iarnă", a precizat CE în comunicat, menţionând că "este prioritar să se acţioneze acum", pentru a nu trebui să se facă asta în mod neplanificat, în situaţie de criză, în toamnă.
Luarea din timp a măsurilor, semnalează Comisia, permite şi distribuirea eforturilor pe o perioadă mai lungă de timp, determină atenuarea îndoielilor de pe piaţă şi a volatilităţii preţurilor şi facilitează o mai bună proiectare a "măsurilor direcţionate şi eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a proteja industria".
Un număr de 12 state membre se confruntă deja cu o sistare parţială sau totală a furnizărilor de gaze din Rusia, fluxurile către Uniunea Europeană în iunie reprezentând mai puţin de o treime din media înregistrată în perioada 2016-2021.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu