Ministerul Apărării din Rusia acuză fără dovezi că Marea Britanie a distrus gazoductele din Marea Baltică.
Publicitate
Ministerul rus al apărării a afirmat sâmbătă că exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică au fost provocate de membri ai unei unităţi a marinei militare britanice, transmite Reuters.
Ministerul nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor împotriva Regatului Unit, dar a precizat că britanicii au participat la "planificarea, pregătirea şi implementarea atacului terorist".
Într-un mesaj pe Twitter preluat de AFP, aceeaşi sursă a susţinut că atacul cu drone de sâmbătă dimineaţa de la Sevastopol împotriva marinei militare ruse a fost pregătit de personalul militar al celui de-al 73-lea centru ucrainean de operaţiuni maritime speciale şi efectuat de specialişti britanici cu baza la Oceakov, în regiunea ucraineană Mikolaiv.
Potrivit Moscovei, navele atacate participau la protecţia convoaielor de nave cu care se exportă cereale din Ucraina.
Autorităţile ucrainene au avertizat cetăţenii din capitala Kiev să se aştepte la întreruperi mai lungi de curent, care să dureze mai mult de patru ore, din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice. Pene de curent se înregistrează nu doar în Kiev, ci şi în regiunile centrale ale Ucrainei, inclusiv oraşul Dnipro. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ patru milioane de persoane au fost afectate, dar "bombardamentele nu ne vor distruge".
Luna aceasta, Rusia a lansat în Ucraina zeci de rachete şi drone de fabricaţie iraniană. Infrastructura energetică a Ucrainei este vizată în ultima perioadă de atacurile aeriene ale ruşilor, iar preşedintele Zelenski afirmă că aproximativ o treime dintre centralele electrice ale ţării au fost distruse.
Jurnalista Svetlana Babaeva, şefa filialei din Crimeea a grupului media Rossia Segodnia, a murit în urma unui accident în timpul unui exerciţiu de tragere, într-un poligon militar din peninsula ucraineană anexată de Rusia, transmite sâmbătă AFP. Conform Agerpres, Trustul de presă pentru care lucra Babaeva a difuzat vineri ştirea preluată de agenţiile de presă ruse fără a da alte detalii.
Jurnalista a fost omagiată de directorul grupului, Dmitri Kiseliov, ca "o profesionistă de înalt nivel, cu o experienţă jurnalistică solidă", care "susţinea energic Rusia" şi "dorea să îi sprijine pe eroii noştri" în Ucraina. Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a elogiat "multiplele talente" ale celei care a fost în trecut acreditată şi la preşedinţia rusă. "Am colaborat mulţi ani", a declarat el presei.
Svetlana Babaeva, în vâstă de 50 de ani, era corespondenta Rossia Segodnia la Simferopol, în Crimeea. Trustul de stat respectiv, din care fac parte şi agenţia de presă RIA Novosti sau grupul Sputnik, cu posturi la Londra şi în Statele Unite, este considerat unul din principalele servicii de propagandă din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu