Rușii din diaspora care au fugit de război votează împotriva lui Putin. Mărturiile acestora: „Este datoria mea morală”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mii de ruşi care fug de război votează împotriva lui Putin în Caucaz şi Asia Centrală.

Mii de ruși care au fugit din țara lor în urma invaziei ruse asupra Ucrainei și-au exercitat dreptul la vot duminică în cadrul alegerilor prezidențiale desfășurate între 15 și 17 martie. Această acțiune masivă a opoziției, denumită "Amiază împotriva lui Putin", a adunat un număr impresionant de participanți, conform informațiilor furnizate de EFE.

La ambasada Rusiei din Erevan, la ora 12:00, ora Moscovei (13:00, ora locală), peste 2.500 de persoane s-au adunat pentru a-și exprima opoziția față de actualul președinte rus. Aceste date au fost raportate de mass-media independentă Sota, citând numărători realizate chiar de participanți. Printre acești alegători se numărau și ruși cu domiciliul în Georgia, care au călătorit până în Armenia pentru a-și exercita dreptul de vot, deoarece nu au putut face acest lucru la Tbilisi, care nu are relații diplomatice cu Moscova.

"Să călătoresc de la Tbilisi la Erevan este datoria mea morală. Voi anula buletinul de vot și voi scrie 'Pace' în toate căsuțele", a declarat Aleksandr Korovaiski, fost consilier municipal, citat de presa georgiană.

Conform informațiilor furnizate de canalele azere de Telegram, la Baku s-a format o coadă lungă de alegători ruși, care au mers la ambasada lor din această țară din Caucaz. Activități neobișnuite ale alegătorilor ruși au fost înregistrate și la legațiile ruse din două republici din Asia Centrală, Kazahstan și Kîrgîzstan.

Prezența la vot la secțiile de votare din Rusia și din străinătate a crescut vertiginos în această duminică, în timpul acțiunii opoziției cunoscută sub numele de "Amiază împotriva lui Putin". Observatorii au constatat că numărul alegătorilor a crescut de mai multe ori la Moscova, la prânz, la ora locală (09:00 GMT), oră stabilită de opoziție pentru mobilizarea susținătorilor săi în demonstrarea respingerii față de președintele rus Vladimir Putin, care își dorește un al cincilea mandat.

Acțiunea "Amiază împotriva lui Putin" a fost inițiată în februarie de către liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, puțin timp înainte de moartea sa în circumstanțe stranii într-o colonie penală din Siberia.

În mod separat, agenția oficială de presă rusă TASS, citată de Reuters, a informat că rata de participare la vot a atins sâmbătă 67,54%, depășind nivelurile înregistrate în 2018 cu câteva ore înainte de închiderea urnelor. Este important de menționat că rata participării la vot în 2018 a fost de 67,5%, iar cea mai mare rată de participare înregistrată vreodată în istoria alegerilor prezidențiale din Rusia modernă a fost în iunie 1991, situându-se la 74,7%, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel