Rușii folosesc proviziile de mâncare asemenea unei arme de intimidare a Ucrainei

Proviziile de alimente sunt parte a ”arsenalului de teroare” al rușilor, susține Ursula Von der Leyen. 

Uniunea Europeană (UE) trebuie să "demonteze dezinformarea Rusiei" care acuză Occidentul pentru criza alimentară mondială, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează miercuri dpa.

"Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului şi nu putem tolera acest lucru", a spus Von der Leyen în Parlamentul European reunit la Strasbourg.

Ursula von der Leyen a răspuns astfel la încercările Moscovei de a da vina pe sancţiunile Occidentului ca răspuns la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei - invazie care a intrat deja în a patra lună - pentru creşterea preţurilor la produse alimentare la nivel global.

Livrările de cereale au fost drastic reduse

Livrările de cereale din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali, au fost reduse în mod drastic din cauza blocadei impuse de Rusia asupra porturilor ucrainene şi a bombardamentelor asupra depozitelor.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a atenţionat că războiul va agrava foametea la nivel global, 54 de ţări africane - care importă aproape jumătate din grâul lor din Ucraina şi Rusia - fiind cele mai vulnerabile.

Naţiunile Unite încearcă să medieze un acord între Rusia, Ucraina şi Occident pentru reluarea exporturilor din porturile de la Marea Neagră, dar încrederea este extrem de scăzută.

Von der Leyen a declarat în Parlamentul European că 20 de milioane de tone de grâu sunt blocate în Ucraina şi a subliniat că sancţiunile "nu vizează produsele alimentare de bază".

"Ele (sancţiunile) nu vizează comerţul cu grâu sau alte alimente între Rusia şi ţări terţe", a spus ea, adăugând că embargoul portuar al blocului comunitar asupra navelor sub pavilion rusesc prevede o exceptare totală a produselor agricole ruseşti.

Războiul declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina "alimentează criza alimentară, nu altceva", a subliniat Ursula von der Leyen.

Ucraina a confiscat bunuri ale asociaţilor lui Putin

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a propus sechestrarea bunurilor, a precizat că este vorba despre unul dintre cei mai mari producători ruşi de structuri din beton, care furniza produse atât în Ucraina, cât şi în alte ţări. Surse ale RBC din cadrul instituţiilor ucrainene au declarat că societatea în cauză este Aerok.

Conform sistemului analitic YouControl, beneficiarul final al acesteia este LSR Group din Rusia, al cărui principal proprietar este Andrei Molceanov, un fost senator rus din regiunea Leningrad. Totodată, SBU a mai raportat că beneficiarii finali ai companiei sunt oameni de afaceri ruşi implicaţi în finanţarea rebelilor separatişti din Doneţk şi Luhansk. Unul dintre aceşti oameni de afaceri este descris ca fiind cel mai apropiat de anturajul lui Putin şi un sponsor al campaniei electorale a partidului pro-Kremlin "Rusia Unită".

De asemenea, acesta construieşte locuinţe pentru angajaţii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) şi ai forţelor armate ruse. "Pentru a eluda sancţiunile internaţionale şi pentru a furniza bunuri către teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, conducerea companiei a efectuat o procedură de rebranding a mărcii.

Cu toate acestea, datorită reacţiei SBU, activele acestei întreprinderi au fost sechestrate" - a subliniat SBU. Astfel, printr-o decizie judecătorească, autorităţile ucrainene au pus sechestru pe active în valoare de peste două miliarde de hrivne (peste 63,4 milioane de euro). Bunurile confiscate sunt transferate Agenţiei naţionale ucrainene pentru identificarea, căutarea şi gestionarea bunurilor (ARMA). Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel