NASA caută soluţii pentru a menţine Staţia Spaţială Internaţională pe orbită fără ajutorul ruşilor.
Cu toate astea, nu sunt semnale că ruşii s-ar retrage de pe ISS, în ciuda invaziei din Ucraina.
Partea americană a ISS asigură energia şi sistemul de menţinere în viaţă la bordul staţiei, în timp ce Rusia este responsabilă pentru propulsie şi menţinerea staţiei pe orbită, folosindu-se de nava spaţială Progress, andocată permanent la ISS pentru a menţine staţia la altitudinea de aproximativ 400 km.
Săptămâna trecută, şeful Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei, Dmitry Rogozin, a anunţat că există o posibilitate a retragerii din parteneriatul ISS ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA.
"Oamenii noştri de la SpaceX se uită la cum putem rezolva situaţia", a declarat Kathy Lueders, cea care conduce programul de zboruri cu personal uman al NASA.
Cu toate astea, ea a adăugat că operaţiunile la bordul staţiei decurg normal şi că "nu sunt semnale că ar exista părţi care nu sunt complet implicate în misiune".
Vinerea trecută, Elon Musk a răspuns printr-un tweet cu logo-ul SpaceX întrebării lui Rogozin legat de cine va salva ISS de pe o orbită necontrolată dacă Rusia se va retrage.
"Ar fi extrem de dificil pentru noi să operăm singuri ISS. Este un parteneriat international, totuşi. Ca echipă, ne uităm mereu la posibilităţi de flexibilizare, dar ar fi o zi tristă pentru operaţiunile internaţionale dacă nu vom putea coopera paşnic în spaţiu", a mai spus Lueders, conform The Guardian.
Stația Spațială Internațională (ISS) va continua să funcționeze până în 2030, înainte de a plonja în Oceanul Pacific la începutul anului 2031, potrivit informațiilor furnizate de NASA și citate de BBC.
Într-un raport apărut în cursul acestei săptămâni, agenția spațială americană a spus că ISS se va prăbuși într-o parte a oceanului cunoscută sub numele de Point Nemo. Acesta este punctul cel mai îndepărtat de pământ de pe Terra, cunoscut și sub numele de cimitirul navelor spațiale.
Mulți sateliți vechi și alte resturi spațiale s-au prăbușit acolo, inclusiv stația spațială rusă Mir în 2001. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News