În urma bombardării de către Rusia a unui teatru de teatru din orașul ucrainean Mariupol, în martie, artista Alexandra Skochilenko din Sankt Petersburg a schimbat etichetele de preț de supermarket cu autocolante care conțineau informații despre atacul care ar fi ucis sute de civili.
O colegă clientă a magazinului a raportat poliției actul său de rezistență.
„Am fost extrem de revoltată de calomniile pe care le-am citit pentru că îmi fac foarte multe griji pentru soldații ruși din Ucraina”, a susținut informatoarea, în vârstă de 72 de ani, într-o mărturie publicată de presa locală.
La scurt timp după, Skochilenko, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat pentru că a răspândit „informații false” despre armata rusă – o crimă în temeiul noii legislații care este folosită pentru a restrânge informațiile care se abat de la narațiunea Kremlinului despre războiul din Ucraina.
Skochilenko este unul dintre zecile de ruși care au fost acuzați penal pentru acțiuni sau declarații împotriva războiului de când a început invazia, pe 24 februarie.
Mulți au fost raportați la poliție de către familie, vecini și trecători, într-o tendință referitor la care analiștii spun are rădăcini în denunțurile sovietice – încurajate activ de autoritățile ruse.
„Am fost foarte surprinși că s-a întâmplat arestarea doar din cauza etichetelor de preț”, a declarat prietenul lui Skochilenko, Alexei Belozerov, pentru The Moscow Times, într-un interviu telefonic. „Cred că scopul principal al unor astfel de cazuri este de a răspândi o atmosferă de teroare și frică.”
Un tribunal rus a prelungit luna trecută arestarea preventivă a artistei până la sfârșitul lunii iulie, în ciuda sănătății ei precare. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la 10 ani de închisoare.
„Avem de-a face cu o realitate distorsionată. În general, nu este nimic greșit în raportarea infracțiunilor, dar astfel de cazuri sunt foarte politizate. Retorica [guvernului] s-a schimbat cu siguranță”, a declarat Alexandra Baeva, șefa departamentului juridic al grupului de monitorizare a protestelor OVD-Info, pentru The Moscow Times.
Într-un discurs din 16 martie, președintele Vladimir Putin a spus că „auto-curățarea societății” nu va face decât să întărească țara, adăugând că rușii „vor fi întotdeauna capabili să deosebească adevărații patrioți de ticăloși și trădători și pur și simplu îi vor scuipa ca pe niște insecte din gurile lor.”
Un alt caz de denunțare o prezintă pe Elmira Khalitova, pârâtă de tatăl ei, care a susținut că fata le-a cerut oamenilor să „ucidă ruși”.
Khalitova, în vârstă de 21 de ani, a declarat pentru The Moscow Times că tatăl ei a fost condus către această situație dramatică de către „o frenezie de propagandă TV”, deoarece opiniile sale politice sunt puternic influențate de canalele de televiziune de stat și emisiunile politice strict controlate.
În stare de ebrietate, bărbatul a mers la o secție de poliție și și-a denunțat fiica. Ea a sosit la scurt timp pentru a depune un răspuns oficial și, în cele din urmă, a convins poliția că nu a spus așa ceva.
„Mai târziu, când era treaz, a spus că era datoria lui civică. Mi-a explicat că i se părea că cineva a spus că am îndemnat [oamenii să ucidă ruși]. Și a trebuit să raporteze asta. De asemenea, mi-a spus: „Dacă ai cerut cu adevărat ca oamenii să îi ucidă pe ruși, m-aș duce și aș mai raporta [la poliție] încă o dată”, a spus Khalitova într-un interviu.
În urma comentariilor lui Putin, partidul „O Rusia Justă” a creat un site web unde rușii pot trimite informații despre cetățenii „nepatrioți”. La Sankt Petersburg, partidul de guvernământ Rusia Unită a lansat o campanie similară pentru a contracara „știrile false”.
În regiunea Urali, gazda de televiziune pro-Kremlin Vladimir Solovyov și echipa sa au creat platforma UralLive Telegram, care permite locuitorilor să raporteze informații despre presupusele activități „anti-rusești”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News