Gazprom a livrat Chinei prima navă încărcată cu gaze lichefiate. Ruta folosită e plină de provocări

Gazprom întrerupe temporar livrările de gaze către China, prin conducta Puterea Siberiei - Foto Agerpres
Gazprom întrerupe temporar livrările de gaze către China, prin conducta Puterea Siberiei - Foto Agerpres

Grupul rus Gazprom a livrat joi Chinei prima sa navă încărcată cu gaze lichefiate care a utilizat ruta arctică, şi a ajuns la destinaţie la o lună de la plecare, arată datele firmei de shipping LSEG, transmite Reuters.

Rusia mizează pe faptul că această rută arctică de navigaţie, care începe la Murmansk, în apropierea graniţei dintre Rusia şi Norvegia, şi se termină în Strâmtoarea Bering, va deveni din ce în ce mai accesibilă navelor de mari dimensiuni, pe măsură ce încălzirea climei reduce cantitatea de gheaţă, pentru a livra bunuri spre Europa şi Asia. 

O rută care ridică numeroase provocări

Chiar dacă este vorba de o rută care ridică numeroase provocări, ea ar permite reducerea duratei unei călătorii între Europa şi Asia într-o perioadă în care schimburile comerciale dintre Rusia şi ţările occidentale sunt la cel mai redus nivel de după sfârşitul Războiului Rece, după invadarea Ucrainei de către Moscova.

Datele firmei de shipping LSEG arată că nava Velikiy Novgorod a fost încărcată cu gaze lichefiate de la facilitatea Portovaya din Marea Baltica la data de 14 august şi acum este ancorată în apropiere de terminalul Tangshan Caofeidian din provincia chineză Hebei. Potrivit unor experţi, în condiţiile scăderii progresive a calotei de gheaţă ca urmare a încălzirii globale, la orizontul anului 2040 Oceanul Arctic ar putea deveni complet navigabil în perioada verii, când nu ar mai fi nevoie de spărgătoare de gheaţă, scrie Agerpres.

Citește și - Republica Moldova estimează că datorează de aproximativ zece ori mai puţin decât pretinde Gazprom

Republica Moldova a propus miercuri să plătească 8,6 milioane de dolari din datoria către gigantul rus Gazprom, care a respins imediat această sumă, de aproape zece ori mai mică decât cele 709 milioane pretinse, relatează AFP.

Suma propusă de Republica Moldova se bazează pe un audit efectuat de două cabinete internaţionale. Acest diferend cu privire la datoria companiei ruso-moldovene Moldovagaz datează dinainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei şi provine dintr-o creştere bruscă a tarifelor decisă de Moscova în 2021.

'Cetăţenii Republicii Moldova nu trebuie să suporte povara datoriilor inexistente faţă de Gazprom', a declarat premierul moldovean Dorin Recean într-un comunicat.

'În urma auditului extern, respingem cu fermitate presupusele datorii', a adăugat el. Agenţia norvegiană Wikborg Rein şi Forensic Risk Alliance din Marea Britanie au estimat că Moldovagaz, care este deţinută în proporţie de 50% de Gazprom şi 36,6% de guvernul Republicii Moldova, ar putea fi nevoită să-şi anuleze cea mai mare parte a datoriei sale, în parte din cauza lipsei de documente.Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel