Odată ce îmbătrânim, creierul se atrofiază. În acelaşi mod în care avem grijă de corpul nostru pentru a ne menţine în formă, la fel trebuie să procedăm şi cu sistemul nostru nervos. Folosim aceleaşi circuite neuronale pentru a desfăşura activităţi cotidiene, iar rutina ne poate atrofia creierul, informează Neurologul Carlos Tejero spune că trebuie să menţinem creierul activ pentru a evita îmbătrânirea. „Trebuie să creăm noi conexiuni, să deschidem noi căi, să ne analizăm problemele şi să găsim soluţii pentru ele.” Pregătirea meniului pentru invitaţii de la cină, reamenajarea casei, interpretarea unei hărţi, mersul la serviciu pe un alt drum decât cel obişnuit, privitul la televizor în manieră interactivă, navigatul pe Internet, cititul. Acestea sunt doar câteva dintre activităţile care ne menţin creierul în formă maximă. Experţii atrag atenţia asupra faptului că este indicat să nu cădem în rutină pentru că este prejudicios pentru sănătatea mintală. Ei recomandă să ne bucurăm de timpul liber, să avem o alimentaţie echilibrată, să ne petrecem timpul împreună cu familia şi prietenii, să evităm băuturile alcoole, să ne antrenăm prin diverse jocuri. Este bine să combinăm exerciţiile mintale cu senzaţiile noastre. Trebuie să ne bucurăm de arome, să vedem de unde vin mirosurile plăcute pentru că înainte de a ajunge în stomac, acestea ajung în creier.
Alimentele care furnizează vitamine şi săruri minerale benefice creierului sunt cele bogate în grăsimi vegetale: peştele ansoa, fructele uscate (în special nuci), struguri şi stafide. Exerciţiul mintal oboseşte, dar este o oboseală pozitivă. Depresia, stresul, grija, supărarea ne afectează sănătatea mintală şi produce lipsa atenţiei. Specialiştii recomandă să interacţionăm cu ceilalţi oameni, să schimbăm opinii, să facem sport şi să ne imlicăm în cât mai multe activităţi.
Principalii factori care conduc la dezvoltarea bolilor neuronale sunt: consumul de droguri, alcool, tutun, o dietă săracă în nutrienţi benefici pentru creier, dormitul prost şi puţin care provoacă probleme de concentrare şi randament scăzut intelectual care poate duce la demenţă, lipsa exerciţiului fizic, stresul, grija prelungită, anumite medicamente (analgezice, antidepresive) etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu