Citește în articol mai multe despre protestele din Kenya.
Poliția kenyană a folosit marți gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Nairobi, iar demonstrațiile au izbucnit și în alte orașe din țară, cerând demisia președintelui William Ruto, după o săptămână de ciocniri mortale în cadrul protestelor împotriva taxelor.
Nori de gaze lacrimogene au plutit asupra centrului orașului Nairobi după ce protestatarii au aprins focuri pe Waiyaki Way, drumul principal care traversează centrul capitalei, și au aruncat cu pietre în poliție în districtul central de afaceri.
În afara capitalei Nairobi, sute de protestatari au mărșăluit într-o atmosferă exuberantă prin Mombasa, al doilea oraș ca mărime din Kenya, pe coasta Oceanului Indian. Ei au avut frunze de palmier, au suflat în goarne de plastic și au bătut la tobe, scandând ”Ruto trebuie să plece!”.
Ruto, care se confruntă cu cea mai gravă criză a președinției sale, a fost prins între cererile creditorilor, cum ar fi Fondul Monetar Internațional, de a reduce deficitele, și o populație greu încercată de creșterea costului vieții.
Membrii mișcării de protest, care nu are lideri oficiali și se organizează în mare parte prin intermediul rețelelor de socializare, au respins apelurile la dialog ale lui Ruto, chiar și după ce acesta a renunțat la propunerea de majorare a taxelor care a declanșat demonstrațiile.
„Oamenii mor pe străzi și singurul lucru despre care poate vorbi este despre bani. Noi nu suntem bani. Noi suntem oameni. Suntem ființe umane. Trebuie să îi pese de poporul său, pentru că dacă nu poate să îi pese de poporul său, atunci nu avem nevoie de el în acel scaun”, a declarat protestatarul Milan Waudo pentru agenția Reuters în Mombasa.
Alte proteste au avut loc în Kisumu, Nakuru, Kajiado, Migori, Mlolongo și Rongo, conform imaginilor difuzate de televiziunea kenyană. În orașul Migori din sud-vestul țării, protestatarii au dat foc unor anvelope.
Zeci de kenyeni au fost uciși în demonstrații și ciocniri cu poliția începând cu 18 iunie, majoritatea fiind împușcați de ofițeri marțea trecută, când unii protestatari au încercat să ia cu asalt Parlamentul pentru a-i împiedica pe deputați să voteze asupra majorării taxelor.
Înfuriați de aceste decese - cel puțin 39, potrivit Comisiei Naționale kenyene pentru Drepturile Omului (KNHCR), finanțată de Guvern - mulți cer ca Ruto să demisioneze.
„Suntem hotărâți să insistăm pentru demisia președintelui. Sperăm la un protest pașnic și la un număr minim de victime, dacă există”, a declarat Ojango Omondi, un activist din Nairobi.
Autoritățile au făcut apel la calm.
„Este o zi frumoasă pentru a alege patriotismul. O zi frumoasă pentru a alege pacea, ordinea și sfințenia națiunii noastre”, a scris marți directorul de comunicare al Casei de Stat, Gerald Bitok, pe X, adăugând în limba swahili: ”Violența nu este patriotism”.
Protestele, care au început ca o manifestare online a furiei față de majorările de taxe în valoare de aproape 2,7 miliarde de dolari prevăzute într-o propunere de lege a finanțelor, s-au transformat într-o mișcare națională împotriva corupției și a proastei guvernări.
Ruto a cerut trezoreriei să găsească modalități de reducere a cheltuielilor pentru a acoperi deficitul bugetar cauzat de retragerea planurilor fiscale și a afirmat, de asemenea, că vor fi necesare împrumuturi suplimentare.
Veteranul activist anticorupție John Githongo a declarat pentru sursa citată că, deși Ruto s-a adresat națiunii și mass-mediei, ”nu există niciun indiciu că dorește să ia măsuri” în ceea ce privește cererile protestatarilor, inclusiv concedierea funcționarilor corupți.
„Guvernul nu a dat niciun semn că va lua în serios apelurile de a se ocupa de corupție”, a spus el.
Protestele au fost în mare parte pașnice până marțea trecută, când unii demonstranți au invadat pentru scurt timp Parlamentul și au incendiat o parte a acestuia, determinând poliția să deschidă focul.
Ruto a apărat acțiunile poliției și a atribuit violențele ”criminalilor” care au deturnat demonstrațiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News