Marea Britanie îl sprijină pe premierul olandez Mark Rutte pentru a-l succeda lui Jens Stoltenberg în funcția de următor secretar general al Alianței NATO, a anunțat joi Ministerul de Externe de la Londra, potrivit Reuters.
Rutte, care este considerat favorit să preia funcția atunci când Stoltenberg își va încheia mandatul în octombrie după o decada în această poziție, și-a manifestat interesul pentru acest post anul trecut.
Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat că Rutte este o figură foarte respectată în cadrul NATO, cu serioase competențe în domeniul apărării și securității, și că este cineva care s-ar asigura că alianța rămâne puternică și pregătită pentru orice nevoie de autoapărare.
Rutte, cel mai longeviv lider al Țărilor de Jos, a anunțat, în mod neașteptat, plecarea sa din politica olandeză, în iulie, dar rămâne în funcție ca lider interimar în timp ce negocierile pentru formarea unei coaliții continuă după alegerile din 22 noiembrie.
Mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit în iulie anul trecut pentru a patra oară, deoarece alianța a optat să rămână cu un lider experimentat în loc să încerce să se pună de acord asupra unui succesor în timp ce războiul Rusiei în Ucraina continuă să amenințe granițele NATO.
Și președintele Joe Biden îl sprijină pe premierul olandez Mark Rutte să devină următorul secretar general al NATO, a declarat un oficial american, deși Țările de Jos au alocat 2% din PIB pentru Apărare până în acest an.
Sprijinul lui Biden va influența probabil mai mulți aliați să acorde credit nominalizării lui Rutte, după mai multe luni incerte în care alți câțiva lideri europeni au fost vehiculați pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în Alianța Nord-Atlantică. Oficialul american care a făcut publică informația a vorbit sub protecția anonimatului, transmite Politico.
Publicația Politico a mai informat că două treimi din țările NATO susțin nominalizarea lui Rutte de a prelua conducerea alianței militare la sfârșitul acestui an.
Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, se încheie în octombrie. El se află în funcție din anul 2014.
Mark Rutte, premierul demisionar al Olandei, este văzut ca principalul candidat pentru a prelua funcția de secretar general al NATO, înlocuindu-l pe actualul deținător al postului, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg. Această decizie vine în contextul unei căutări intense pentru un lider care să conducă Alianța Nord-Atlantică, având în vedere provocările și tensiunile geopolitice actuale, în special în lumina conflictului din Ucraina, susține AFP.
Mark Rutte, care a petrecut deja treisprezece ani în fruntea guvernului olandez și care urmează să-și părăsească funcția odată cu formarea unui nou guvern după alegerile generale din Olanda, din noiembrie 2023, a fost singurul candidat declarat până în prezent. Cu toate acestea, unele nume precum premierul estonian Kaja Kallas și ministrul leton de externe Krisjanis Karins sunt, de asemenea, menționate în discuții.
Procedura de numire a secretarului general al NATO este un proces complex, care implică un consens între cele 31 de țări membre. Statele Unite, ca cel mai puternic aliat al Alianței, au un rol crucial în acest proces. În prezent, decanul reprezentanților permanenți, croatul Mario Nobilo, este responsabil pentru facilitarea negocierilor pentru obținerea unui consens.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News