Cercetătorii anunţă că au descoperit, în sfârşit, ce ar putea provoca apariţia umbrelor fantomatice din atmosfera Soarelui. Noua descoperire respinge teoria iniţială.
Publicitate
Observate prima dată în 1999, despre umbre, la care s-a făcut referire ulterior ca "viduri întunecate descendente", se credea că au legătură cu interacţiunile câmpurilor magnetice care declanşează erupţii solare. Fizicienii solari au descoperit, însă, că nu e vorba despre aşa ceva, ci că aceste umbre sunt rezultatul interacţiunii unor fluide în plasma solară, scrie Science Alert.
Fenomenul este similar cu structurile observate în rămăşiţele supernovelor, acolo unde instabilităţile dau naştere unor structuri care arată ca un deget. Noile descoperiri, spun cercetătorii, ne vor ajuta să înţelegem mai bine comportamentul Soarelui.
Soarele nostru este o bilă turbulentă formată din plasmă fierbinte, un fluid alcătuit din particule încărcate care interacţionează cu forţe electromagnetice. Pentru că Soarele este o sferă, suprafaţa ecuatorială se roteşte mai repede decât polii, iar asta duce la încurcarea câmpurilor magnetice. Acest lucru duce, la rândul său, la formarea unor zone de câmp magnetic extrem pe suprafaţa Soarelui, iar de acolo pornesc erupţiile solare.
"Pe Soare, avem multe câmpuri magnetice orientate în direcţii diferite. La un moment dat, câmpurile astea se contopesc până în punctul în care trebuie să se reconfigureze. Atunci ele eliberează energie sub forma unor erupţii solare. E ca atunci când întinzi un elastic. La un moment dat, revine în forma iniţială", a declarat Kathy Reeves, astronom la Centrul Harvard Smithsonian de Astrofizică.
"Acele umbre, care arată ca niște degete, reprezintă de fapt absenţa plasmei. Densitatea e mult mai mică decât a plasmei din jur", a mai explicat Reeves.
Obiectul a fost descoperit de către Tyrone O'Doherty, student cu onoruri la Universitatea Curtin, într-o regiune din vestul Australiei, cunoscută sub numele de Murchison Widefield Array, folosind un telescop şi o nouă tehnică pe care a dezvoltat-o. Acesta a observat că obiectul eliberează o explozie uriaşă de energie radio timp de un minut întreg la fiecare 18 minute, conform BBC.
O'Doherty a făcut parte dintr-o echipă condusă de astrofizicianul Dr. Natasha Hurley-Walker, de la nodul de la Universitatea Curtin al Centrului Internaţional de Cercetare în Radioastronomie (ICRAR).
„Acesta apărea şi dispărea în decurs de câteva ore în timpul observaţiilor noastre", a declarat Dr. Natasha Hurley-Walker într-un comunicat de presă al ICRAR care a documentat descoperirea.
„A fost complet neaşteptat. A fost oarecum înfricoşător pentru un astronom, deoarece nu se cunoaşte nimic pe cer care să facă aşa ceva", a continuat aceasta. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu