Iată de ce pacienții oncologici au deseori pierderi de memorie!
Cercetătorii au făcut progrese remarcabile în înțelegerea unei complicații rare, denumită sindrom neurologic paraneoplazic (SNP), care poate să apară la pacienții cu cancer. SNP este cauzat de o reacție autoimună în organism care afectează creierul și măduva spinării, provocând deteriorarea celulelor nervoase și generând probleme cognitive și pierderi de memorie, scrie moffitt.org.
În mod normal, sistemul imunitar identifică și protejează celulele proprii ale organismului. Însă, în bolile autoimune precum SNP, sistemul imunitar funcționează defectuos și atacă celulele sănătoase ca și cum ar fi invadatori străini. Această reacție poate cauza inflamații, leziuni tisulare și o varietate de simptome în funcție de partea corpului afectată. Până în prezent, cauzele exacte ale SNP nu au fost pe deplin înțelese. Se știa că SNP rezultă din răspunsul sistemului imunitar la o tumoare malignă, dar mecanismele specifice care declanșează această reacție erau încă neclare.
Un studiu recent a identificat proteina PNMA2 ca fiind factorul declanșator al PNS. Atunci când este eliberată de o tumoare, această proteină prezintă o structură similară cu cea a unui virus. Ea stimulează apoi celulele imune să atace sistemul nervos, chiar și în absența unei tumori fizice în țesutul nervos.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că abilitatea acestei proteine de a declanșa un răspuns imunitar depinde de locul în care este produsă. Atunci când proteina este produsă în principal în creier și este generată de o tumoare din afara sistemului nervos, aceasta inițiază un răspuns imunitar. Experimentele efectuate prin injectarea proteinelor PNMA2 în șoareci au condus la probleme cognitive similare cu cele observate la pacienții cu cancer care prezintă acești anticorpi.
Oamenii de știință sunt intrigați de motivul pentru care această proteină provoacă un răspuns imunitar atât de sever atunci când este produsă în afara creierului, chiar dacă este prezentă în creierul persoanelor fără cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News