S-a aflat „Stratul D” al Pământului. De ce nu este uniform și neted ca toate celelalte

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată și explicația științifică pentru denivelările din Mantaua D a Pământului!

Adânc sub scoarța terestră, la aproximativ 3.000 de kilometri sub suprafață, se află o regiune de-a dreptul misterioasă denumită „stratul D”. Situată între nucleul exterior topit al planetei și mantaua solidă, această zonă se caracterizează printr-o variabilitate extremă. Departe de a fi uniformă, „stratul D” este puternic fragmentat, cu denivelări în relief, asemănător continentelor care apar deasupra oceanelor. Oamenii de știință sunt deosebit de interesați de aceste neregularități, considerând „stratul D” un teritoriu complex și fragmentat care merită studiat în profunzime.

Ce s-a aflat despre acest "layer" atipic

Un studiu recent condus de Dr. Qingyang Hu și Dr. Jie Deng dezvăluie o ipoteză interesantă legată de originile „stratului D”. Cercetătorii sugerează că această zonă ar fi apărut încă din primele zile ale Pământului. Se vehiculează chiar și un scenariu în care o coliziune masivă cu un obiect de mărimea lui Marte a declanșat un ocean global de magmă.

Speculațiile indică faptul că rămășițele acestui impact colosal ar putea fi încorporate în „stratul D”, oferind indicii valoroase despre formarea Pământului. Dr. Jie Deng subliniază prezența unei cantități masive de apă în acest ocean de magmă primordială, deși sursa exactă a apei rămâne încă subiect de dezbatere între oamenii de știință.

Se crede că, pe măsură ce oceanul de magmă s-a răcit, apa s-ar fi concentrat pe fundul acestuia, rezultând astfel oceanele de suprafață de astăzi. Dr. Qingyang Hu mai sugerează că acest mediu ar fi putut favoriza formarea unei baze bogate în fier, de unde și stratificarea neuniformă în apropierea nucleului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel