Comisia Federală de Comunicații din Statele Unite (FCC) a aplicat prima amendă unei companii care a încălcat regulamentele privind gestionarea deșeurilor spațiale.
Dish Network a fost amendată cu suma de 150.000 de dolari de către Comisia Federală de Comunicații din Statele Unite pentru că nu a reușit să dea jos satelitul EchoStar-7 din orbită, acesta aflându-se în spațiu de peste 20 de ani. În loc să îl înlăture corespunzător de pe orbită, compania l-a mutat pe o „orbită de eliminare”, la o altitudine unde există un risc crescut de coliziune, notează The Guardian. Este prima sancțiune de acest gen aplicată vreodată pentru încălcarea prevederilor privind îndepărtarea deșeurilor spațiale, a anunțat comisia la începutul săptămânii.
În 2002, Dish a plasat satelitul pe o orbită geostaționară, o zonă spațială care începe la altitudinea de 36.000 de kilometri deasupra Pământului. Zece ani mai târziu, compania a convenit asupra unui plan de gestionare a deșeurilor spațiale, în conformitate cu care, după finalizarea misiunii sale, EchoStar-7 urma să fie trimis la 300 de kilometri deasupra poziției sale inițiale, într-un fel de „cimitir spațial” în care nu s-ar fi putut produce vreo coliziune cu sateliții operaționali.
Cu toate acestea, în 2022, specialiștii de la Dish au descoperit că satelitul era la limită cu nivelul de combustibil, insuficient pentru a-l propulsa până la cimitirul spațial. Astfel, obiectul s-a oprit pe la jumătatea distanței, la 178 km de destinația setată și la doar 122 km deasupra regiunilor geostaționare folosite de sateliții activi.
Deșeurile spațiale, definite de către FCC drept obiecte nefuncționale aflate în orbită în jurul Terrei, au devenit o preocupare tot mai mare pentru comisie. Potrivit acesteia, cu cât se acumulează mai multe materiale în orbită, cu atât va deveni mai dificil pentru sateliții noi să-și înceapă și să-și îndeplinească misiunile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News