Joi, la Iaşi, peste 250 de reprezentanţi din toată lumea au luat parte la sesiune ştiinţifică de deschidere a Congresului Internaţional de Psihiatrie Integrativă şi Expertală. Congresul urmăreşte, printre altele, ca Spitalul de Psihiatrie Socola să fie declarat de OMS centru pilot în implementarea reformei psihiatriei comunitare în România, informează regionalul Evenimentul.
autor: Adrian Stroescu
[caption id="attachment_120137" align="alignleft" width="270" caption="Spitalul de Psihiatrie Socola centru pilot în implementarea reformei psihiatriei comunitare în România."][/caption] Organizatorii congresului au subliniat importanţa dezvoltării psihiatriei comunitare în spitalele din România. „Toţi cei 250 de participanţi au în mapele lor Proclamaţia de la Iaşi, document care va fi înmânat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca Spitalul de Psihiatrie Socola să fie declarat de OMS centru pilot în implementarea reformei psihiatriei comunitare în România. Nu este un proces uşor şi nu fi realizat peste noapte, urmând să învăţăm din greşelile celorlalte ţări care au făcut paşi importanţi în dezvoltarea acestei reforme. Avem în mijlocul nostru reprezentanţi ai OMS, dar şi invitaţi din Europa şi SUA cu o bogată experienţă în implementarea psihiatriei comunitare, care ne vor ghida în cadrul acestui proiect”, ne-a spus prof. dr. Călin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie „Socola”.Reprezentantul Ministerului Sănătăţii prezent la Iaşi consideră că implementarea acestui proiect nu înseamnă desfiinţarea spitalelor de psihiatrie. „România nu este pregătită în acest moment să desfiinţeze spitalele de psihiatrie, dar asta nu înseamnă că proiectul pilot de la Iaşi nu trebuie să înceapă. Avem la dispoziţie cinci ani, timp în care avem timp să dezvoltăm infrastructura, să pregătim personalul medical, să deblocăm posturile pentru inserarea personalului pregătit în psihiatria comunitară şi să iniţiem un program naţional prin care ar urma să derulăm această reformă. Fără aceşti paşi, acest proiect va rămâne doar pe hârtie”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
La rândul său, rectorul UMF Iaşi a spus că autorităţile sanitare trebuie să înţeleagă că acest proiect nu înseamnă iminenta desfiinţare a spitalelor de psihiatrie. „Reforma în psihiatrie nu trebuie să se brutal, cum s-a întâmplat în străinătate. Este un proiect ambiţios, care va implica pe lângă partea medicală şi societatea civilă în vederea schimbării mentalităţii populaţiei legat de bolnavul psihic. Vreau să subliniez pentru decidenţii din Sănătate că acest proiect nu înseamnă închiderea spitalelor de psihiatrie, cum poate şi-ar dori domniile lor, pentru a mai face economie la buget”, a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Dr John Jenkins, angajat civil al Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie, preşedinte al International Mental Health Collaborating Network şi consultant al Institutului Naţional pentru Sănătate Mintală din Anglia şi OMS, a remarcat că România a început să facă primii paşi în reformarea psihiatriei.
„Trebuie să învăţaţi din greşelile noastre, încercând să schimbaţi mentalitatea cadrelor medicale, a societăţii asupra modului cum este privit bolnavul psihic. În Anglia s-a constatat că psihiatria comunitară a dat rezultate miraculoase în cazul pacienţilor cu afecţiuni psihice grave. Odată pacientul integrat, s-a constatat o ameliorare a afecţiunilor psihice”, a precizat dr. John Jenkins.
Cu acest prilej s-a stabilit că specialişti din centrele de sănătate mintală din Trieste (Italia) vor lucra timp de două săptămâni în cele două centre de sănătate mintală din Iaşi, în vederea reorganizării activităţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News