S-a decis șeful Consiliului Europei. A fost președintele Elveției în trecut

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Consiliul Europei l-a ales pe fostul președinte elvețian Alain Berset ca viitor secretar general, în urma unui vot secret desfășurat marți seara.

Alegerea lui Berset reprezintă o lovitură pentru candidatul belgian și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Votul s-a desfășurat în două tururi, Alain Berset obținând majoritatea voturilor în cel de-al doilea tur, marți după-amiază. În urma primului tur de vot desfășurat dimineața, Berset s-a clasat pe primul loc dintre cei trei candidați, în timp ce Reynders s-a clasat pe locul al treilea.

Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, este o organizație independentă de Uniunea Europeană și include 46 de țări membre, având sub umbrela sa Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Secretarul general al Consiliului Europei este ales pentru un mandat de cinci ani.

Înfrângerea lui Reynders reprezintă un eșec major pentru politicianul liberal belgian, care a candidat pentru această funcție și în 2019, dar a pierdut și atunci. Este de așteptat ca Reynders să revină la Comisia Europeană în calitate de șef al justiției până în toamnă. Totuși, viitorul său rămâne incert în contextul unei revizuiri a Uniunii Europene pentru următorul mandat al Comisiei. Reynders a declarat anterior că ar fi interesat să rămână la Comisia Europeană dacă ar pierde candidatura la Consiliul Europei. Partidul său liberal francofon Mișcarea Reformistă (MR) din Belgia a înregistrat câștiguri importante la ultimele alegeri naționale, regionale și europene din 9 iunie.

Alain Berset, membru al social-democraților, a fost unul dintre cei trei candidați la funcția de secretar general, concurând cu Reynders și cu fostul ministru al culturii din Estonia, Indrek Saar, cunoscut în țara sa natală pentru rolul său într-o telenovelă de lungă durată.

Berset a fost președinte al Elveției în 2018 și din nou în 2023, și a ocupat funcția de ministru al sănătății și de interne în timpul pandemiei COVID-19. El și-a anunțat retragerea din funcția de președinte în iunie 2023, menționând că nu are planuri concrete pentru viitor, exceptând practicarea yoga.

Berset este așteptat să preia oficial funcția de secretar general al Consiliului Europei în luna septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel