S-a descoperit o grupă de sânge nouă. De ce este atât de rară

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Oamenii de știință care cercetează un mister vechi de 30 de ani care înconjoară un antigen rar au descoperit un nou sistem de grupe sanguine, numit Er. Iată ce știm despre noua grupă de sânge.

Grupa ta de sânge este determinată de prezența sau absența antigenelor specifice, tipul principal pe care oamenii îl cunosc fiind A, B, O și AB (pozitive și negative). Cu toate acestea, grupele de sânge sunt ușor diferite. „Termenul „grupă de sânge” se referă la întregul sistem de grupă de sânge”, explică o lucrare din 2014 pe această temă, „cuprinzând antigene de celule roșii din sânge a căror specificitate este controlată de o serie de gene”.

Ce are special această grupă de sânge

În total, există 44 de sisteme de grupe de sânge, cel mai recent tocmai fiind descoperit de oamenii de știință de la Universitatea din Bristol. Există atât de multe grupuri, deoarece există multe moduri de grupare a celulelor roșii din sânge pe baza antigenelor de pe suprafața lor. Echipa investiga o colecție destul de comună de antigene de celule roșii numită Er. În ciuda faptului că au fost descoperite pentru prima dată în urmă cu aproape 40 de ani, aceste antigene nu s-au încadrat în niciun sistem cunoscut de grupe de sânge. În cadrul studiului, persoanelor cu aloanticorpi (anticorpi produși în mod specific în urma expunerii la antigene străine de celule roșii din sânge) pentru antigenele Er au fost analizate secvențele de ADN care codifică gene.

E un hibrid?

Echipa a descoperit modificări în gena care codifică proteina Piezo1, care ar provoca o proteină alterată pe suprafața celulelor roșii din sânge la acești indivizi. Folosind editarea genelor pe o linie celulară, ei au reușit să demonstreze că proteina Piezo1 era necesară pentru exprimarea antigenului Er și să stabilească că Er era propriul său sistem de grup sanguin, care cuprindea antigene Era, Erb și Er3 recunoscute anterior, plus două noi antigene Er cu „incidență mare”, numite Er4 și Er5.

Prezența aloanticorpilor poate cauza probleme în timpul transfuziei, dacă există o nepotrivire între donator și primitor, precum și declanșarea atacurilor asupra sistemului imunitar în timpul sarcinii. Cele două noi antigene, Er4 și Er5, sunt asociate cu boala hemolitică severă a fătului și a nou-născutului. În timpul studiului, două femei însărcinate cu aloanticorpi la antigenii nou descoperiți au avortat, potrivit unui comunicat de presă. Astfel de cercetări ar putea ajuta la dezvoltarea de teste pentru tipurile de sânge rare, optimizând îngrijirea pentru astfel de pacienți.

Grupa de sânge ar putea anticipa riscul unui AVC înainte de 60 de ani

O echipă de cercetători de la universitatea Maryland (UMSOM), din Statele Unite, a efectuat o meta-analiza în care a inclus toate datele disponibile din studiile genetice care se concentrează pe AVC ischemic, cauzate de blocarea fluxului sanguin la creier, la adulții sub 60 de ani. „Numărul persoanelor cu AVC precoce este în creștere. Acești oameni sunt mai predispuși la deces din cauza acestui eveniment care pune viața în pericol, iar potențialii supraviețuitorii se confruntă cu decenii cu dizabilități. În ciuda acestui fapt, există puține cercetări privind cauzele AVC precoce”, a declarat medicul Steven J. Kittner, cercetător principal si neurolog la centrul medical al universității din Maryland. Echipa a analizat 48 de studii privind genetica și AVC ischemic, care au inclus 17.000 de pacienți cu AVC și aproape 600.000 de controale sănătoase care nu au suferit niciodată un AVC. Cercetătorii au analizat toți cromozomii colectați pentru a identifica variantele genetice asociate cu un AVC și au găsit o legătură între AVC-ul cu debut precoce, care are loc înainte de vârsta de 60 de ani, și zona cromozomului în care se află gena care determină dacă un grup de sânge este A, AB. , B sau O.

Studiul a constatat că persoanele cu AVC precoce au mai multe șanse să aibă grupa de sânge A și mai puțin probabil să aibă grupa de sânge O (cea mai frecventă grupă de sânge), în comparație cu persoanele cu AVC tardiv și cu persoanele care nu au avut niciodată un AVC. Cei cu AVC precoce și târziu au avut, mai multe șanse să aibă grupa sanguină B în comparație cu martorii. După ajustarea pentru sex și alți factori, cercetătorii au descoperit că cei care aveau grupa sanguină A au avut un risc cu 16% mai mare de AVC precoce decât persoanele cu alte grupe de sânge. Persoanele cu grupa de sânge O au avut un risc cu 12% mai mic de a suferi un AVC decât persoanele cu alte grupe de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel