O echipă de cercetători de la Universitatea din Cordoba din Spania a descoperit că Imperiul Roman mirosea a... patchouli. Se crede că ar fi fost parfumul- emblemă pentru acea perioadă.
Oamenii de ştiinţă au identificat, în premieră, esenţa unui parfum roman vechi de peste 2.000 de ani. Marea descoperire se datorează unui mic vas de unguent. După ce s-a recreat firul evenimentelor istorice, s-a constatat că în urmă cu două milenii, în orașul roman Carmo (Carmona de azi) din provincia Sevilla, cineva a așezat un vas cu unguent într-o urnă funerară.
Echipa de cercetare FQM346 de la Universitatea din Cordoba, condusă de profesorul de chimie organică José Rafael Ruiz Arrebola în colaborare cu autoritățile din Carmona, a reușit să descrie notele parfumului. Rezultatele au fost publicate în revista El Pais într-un articol în care arheologul din Carmona, Juan Manuel Román, împărtășeşte întregul proces tehnic și științific prin care putem „mirosi”, realmente, Imperiul Roman de altădată.
Potrivit publicaţiei amintite, parfumul descoperit în 2019 în timpul unei intervenții arheologice într-un mausoleu găsit în timpul construcției unei case pe Calle Sevillat a fost depozitat într-un vas sculptat în cuarț, care era încă perfect sigilat. Acesta pare să fie un mormânt colectiv, posibil aparținând unei familii bogate. Pe lângă obiecte legate de ritualurile funerare care se găsesc în interior, au fost găsite și urnele cu cenuşă a șase indivizi adulți, trei femei și trei bărbați.
Într-una dintre urne, peste rămășițele incinerate ale unei femei de aproximativ 40 de ani, fusese așezată o pungă de pânză care conţinea trei mărgele de chihlimbar și un mic flacon de cristal, în formă de amforă, care conținea unguentul cu pricina, scrie Phys.org.
În trecut, recipientele de parfum obișnuiau să fie din sticlă suflată, ceea ce le-a crescut valoarea. "Sticluţa" perfect sigilată conţinea reziduurile complet intacte ale parfumului, ceea ce a dus la concluzia că în Imperiul Roman se folosea din abundenţă patchouli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News