S-a descoperit ce boală făcea ravagii într-o parte a globului. Precizările OMS

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio

Ministerul Sănătății din Republica Democrata Congo a anunțat marți că boala misterioasă care circula în provincia Kwango este o formă severă de malarie. Această descoperire vine după ce autoritățile locale au raportat decese multiple în luna noiembrie, generând o undă de panică în regiune, scrie Reuters.

„Misterul a fost în sfârșit rezolvat. Este vorba despre un caz de malarie severă cu manifestări respiratorii”, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat oficial. Printre simptomele acestei forme de malarie se numără febra, durerile de cap, tusea, secrețiile nazale și durerile musculare.

Malnutriția severă a populației din zona Panzi a fost identificată ca un factor agravant, care i-a făcut pe localnici mai vulnerabili în fața bolii. Apollinaire Yumba, ministrul sănătății din provincie, a explicat că tratamentele anti-malarie oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt deja distribuite în spitalele principale și centrele medicale din regiune.

„Medicamentele anti-malarie sunt esențiale pentru a opri răspândirea și a salva viețile pacienților afectați”, a declarat Yumba pentru Reuters.

Date alarmante

De la sfârșitul lunii octombrie, s-au încregistrat 592 de cazuri de malarie severă în provincia Kwango, iar rata mortalității a ajuns la 6,2%. Numai în luna noiembrie, boala a dus la moartea a 143 de persoane în zona de sănătate Panzi.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat că primele 10 probe prelevate de la pacienții cu simptome au ieșit pozitive pentru malarie. Totuși, Tedros nu a exclus posibilitatea ca pacienții să fie afectați și de alte boli concomitente.

Malaria severă este o urgență medicală și una dintre principalele cauze ale deceselor prevenibile în rândul copiilor din țările tropicale. Deși există investiții semnificative pentru controlul și eliminarea malariei, aceasta continuă să fie subestimată de agențiile internaționale și de factorii de decizie.

Tratamentul timpuriu cu artesunat și administrarea de antibiotice cu spectru larg sunt esențiale pentru reducerea mortalității cauzate de malarie severă. Teste simple, precum analiza frotiului de sânge și hemoleucograma completă, pot îmbunătăți acuratețea diagnosticului și pot oferi informații prognostice valoroase.

În Africa sub-sahariană, malarie severă este frecvent diagnosticată greșit. Aproximativ o treime dintre copiii diagnosticați cu malarie severă au, de fapt, alte afecțiuni, cum ar fi septicemia. Cu toate acestea, acești copii au o rată de mortalitate ridicată, contribuind la numărul mare de decese atribuite malariei.

În regiunile unde infrastructura medicală este precară, accesul la  îngrijiri de specialitate poate face diferența între viață și moarte. Întârzierile în acordarea tratamentului sau lipsa echipamentelor necesare cresc dramatic mortalitatea în cazurile de malarie severă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel