Alexia L. era în clasa a treia și avea o mulțime de planuri și o familie care o iubea. Într-o zi, adică ieri, în România anului 2019, s-a dus să-și cumpere un suc și s-a ”întors” moartă.
Publicitate
Luni seară, pe DJ 203K, la Focșănei, județul Buzău, Alexia L. a mers să cumpere un suc. Când se îndrepta spre casă, a ales să traverseze regulamentar, pe trecerea de pietoni, doar că în ziua de astăzi, a trece pe zebră poate fi un gest mortal. Fetița a fost izbită de un tânăr de 29 ani care se afla la volanul unei mașini. Pe camerele de supraveghere, se vede că fetița nu a avut nicio șansă. Alexia L. a fost transportată de urgenţă la spital. Medicii făcut ce le-a stat în putinţă pentru a o salva, dar a fost prea târziu.
Și șoferului de 29 ani i-a luat ce avea mai scump: nu, desigur, nu libertatea, ci permisul auto. Ce-i drept, poliția i-a eliberat imediat dovadă de circulație pentru următoarele 15 zile. Așadar, omul e liber să ucidă din nou. Au scăpat alții, fără închisoare, care mergeau beți sau drogați la volan, d-apăi tânărul nostru? Și acum așteptăm să vedem cine va fi următoarea victimă. În România, după ce faci școala de șoferi, devii purtător de permis, dar nimic mai mult.
Mamei fetei i-au rămas doar scrisorile de la fiica ei:
Iar nouă, celorlalți, care citim rândurile astea, ne-a rămas doar gândul că uneori mai bine este să te uiți de 100 de ori și să treci prin locuri nemarcate decât să te bazezi pe bunăvoința conducătorilor auto din România care te calcă de-ți sari creierii pe zebră.
În orice caz, ne lipsește și educația rutieră. Costin Tătuc, consilier și specialist în siguranță rutieră, vorbea la interviurile DC News despre educaţia rutieră din şcolile din România.
"În anii '70, '80, la nivel naţional, educaţia rutieră era predată ca şi materie de studiu în şcolile din România. Ulterior, această materie a căpătat statutul de materie alternativă. Din păcate, doar profesorii inimoşi, doar cadrele didactice care au înţeles importanţa educaţiei rutiere au mai insistat pe acest capitol. Ulterior, legislaţia a venit să prevadă obligativitatea desfăşurării unei ore de educaţie rutieră săptămânal.
Din păcate, odată cu schimbarea legii învăţământului, această materie a trecut în zona de pregătire aplicativă, atunci nu a mai fost alocată o oră propriu-zisă, ci s-a spus că este suficient sfatul învăţătorului sau al dirigintelui dat în 5-10", a spus Costin Tătuc, consilier și specialist în siguranță rutieră.
Dacă pe șoferii nu te poți baza să oprească la trecerea de pietoni, atunci poate am avea o șansă dacă s-ar preda educație rutieră. Dar stăm prost și la capitolul ăsta.
Tânărul care a provocat accidentul va scăpa de închisoare. Doar trăim în țara în care se poate orice.
România, țara în care te duci după suc și vii mort. România, țara în care vrem autostrăzi, dar habar n-avem să conducem nici măcar în dreptul unei treceri de pietoni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu