Cum apare o funcție europeană, cum se vehiculează numele lui Klaus Iohannis.
Și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de secretar general al NATO, apoi s-a retras. De asemenea, a fost vehiculat numele său și ca înlocuitor pentru Ursula von der Leyen, la Comisia Europeană. Apoi, în cazul lui Klaus Iohannis, s-a discutat și despre funcția de Înalt Reprezentant pentru Ucraina. Alții au zis că Iohannis ar putea și comisar european din partea României. Deci cum apare o funcție nouă la nivel internațional, apare și numele președintelui nostru.
Pornind de la ideea „Mai pierde Klaus Iohannis o funcție către care aspira”, Viorel Cataramă a zis la Antena 3 CNN, în emisiunea Decisiv cu Mădălina Mihalache, Gina Vacariu și Cătălina Porumbel: „Nu a spus nimeni - nici de la PNL, nici de la Palatul Cotroceni, că domnul Klaus Iohannis dorește să ocupe această funcție (n.r. - funcția de președinte al Comisiei Europene). Nu pot să comentez speculații și informații absolut false. Nu știu ce funcție vrea să ocupe după terminarea mandatului. Întrebați-l pe el. Nu sunt purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis”.
„Bine, domnule... îl luăm noi la DC News. Dacă domnul Viorel Cataramă nu vrea să-l ia la dânsul... îl luăm noi. Găsim ceva de lucru și pentru el”.
Parlamentul European a votat, joi, în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie preşedintele Comisiei Europene pentru încă un mandat de cinci ani.
Politiciana germană a obţinut 401 voturi, în urma unei proceduri cu vot secret.
Împotriva unui nou mandat al Ursulei von der Leyen la conducerea executivului comunitar au votat 284 eurodeputaţi. Au existat 15 abţineri.
Majoritatea calificată a fost de 360 de voturi, nu 361 cum a fost anunţat iniţial, cifra bazată pe totalul mandatelor. Spania a notificat Parlamentul European cu un eurodeputat mai puţin, aşadar componenţa PE din ziua votului este de 719 eurodeputaţi (jumătate plus unu din acest număr, cu rotunjire în sus, este 360).
La Consiliul European din 27-28 iunie, liderii statelor membre au ajuns la un acord asupra funcţiilor de top din Uniunea Europeană, fără însă a exista consens. Şefa guvernului italian Giorgia Meloni s-a abţinut de la votul asupra nominalizării Ursulei von der Leyen, în timp ce premierul ungar Viktor Orban, iniţiatorul formării grupului europarlamentar „Patrioţi pentru Europa”, care cu cei 84 de membri ai săi a devenit al treilea ca mărime din Parlamentul European, a votat împotrivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu