S-a încheiat proiectul Energie în România – GENEX. Anunțul AFM

A avut loc conferința finală din cadrul proiectului GENEX - Geothermal Energy Explorer, Capacity Building of the Key Stakeholders in the Area of Geothermal Energy. 

Administrația Fondului pentru Mediu, în parteneriat cu reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Energie (Orkustofnun) din Islanda și cu Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București a organizat, în data de 7 februarie 2024, conferința finală din cadrul proiectului GENEX - Geothermal Energy Explorer, Capacity Building of the Key Stakeholders in the Area of Geothermal Energy, finanțat prin mecanismul financiar SEE 2014-2021.

Scopul principal al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare în zonele de impact cu privire la beneficiile utilizării surselor de energie geotermală și furnizarea de orientări autorităților locale și părților interesate, pe baza activităților din acest proiect.

Proiectul s-a concentrat pe consolidarea informațiilor și pe formarea profesională a unui grup țintă format din 25 de actori interesați de domeniul energiei geotermale și este implementat de către Administrația Fondului pentru Mediu, în parteneriat cu reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Energie (Orkustofnun) din Islanda și cu Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București.

Activitățile proiectului au fost structurate ca un hibrid între ateliere online și ateliere live, desfășurate în România și în Islanda pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a crea o imagine de ansamblu a posibilităților și a oportunităților de utilizare a energiei geotermale, atât pentru încălzirea urbană, cât și pentru alte aplicații. 

Prin intermediul atelierelor online am urmărit să stabilim cadrul teoretic pentru grupul țintă selectat, prezentându-le conceptele de bază ale producerii și exploatării energiei geotermale și numeroasele aplicații ale acesteia, în timp ce prin atelierele live am urmărit să oferim exemple de bune practici din Islanda și să încercăm să stârnim interesul pentru replicarea aceluiași model în România, în funcție de disponibilitatea resurselor. 

Administraţia Fondului pentru Mediu a fost responsabilă pentru organizarea următoarelor activități ale proiectului:

Întâlnirea cu partenerii, conferința de lansare a Proiectului care a avut loc la București și două vizite în teren, prima fiind la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, Comuna Baloteşti, judeţul Ilfov pentru a observa valorificarea resurselor de apă geortermală pentru termoficare, iar cea de-a doua la instalația de exploatare a energiei geotermale de la Complexul Therme București, care s-au desfășurat în perioada 14 - 15 iunie;

2 ateliere de lucru online;

O vizită de lucru alături de reprezentanţi ai Administraţiei Fondului pentru Mediu, care s-a desfăşurat în Islanda;

O vizită de lucru în Municipiul Oradea, județul Bihor, alături de reprezentanţi ai Administraţiei Fondului pentru Mediu și ai partenerilor proiectului;

Conferința de final a Programului care a avut loc în București. Conferința finală a reunit cu succes primari, consilieri județeni, reprezentanți ai societății civile, asociațiilor profesionale, Autorității Naționale pentru Energie (Orkustofnun) din Islanda, ai Facultății de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București, precum și reprezentanți din partea societăților private cu interese în domeniul energiei geotermale.

Proiectul Energie în România – GENEX s-a concentrat pe consolidarea informațiilor și pe formarea profesională a actorilor interesați de domeniul energiei geotermale. Prin intermediul acestui proiect s-a permis nu numai indivizilor, ci și comunităților să își consolideze capacitățile de producere a energiei și să își dezvolte cunoștințele în domeniul energiei geotermale și a diverselor sale aplicații. Proiectul a vizat informarea populației cu privire la beneficiile utilizării surselor de energie neconvențională precum cea obținută din resurse geotermale.

Cu acest prilej, ne-am dorit să încurajăm deschiderea, colaborarea și schimbul de experiență în domeniul energiei geotermale, menținându-ne în același timp conectați cu evoluțiile și inovațiile din această arie.

Scopul nostru rămane acela de a contribui la promovarea energiei geotermale și a altor surse regenerabile de energie, în beneficiul comunității și al mediului înconjurător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel