S-a întâmplat în 25 decembrie. De la nașterea lui Iisus la sfârșitul soților Ceaușescu

S-a întâmplat în 25 decembrie. De la nașterea lui Iisus la sfârșitul soților Ceaușescu/Pexels
S-a întâmplat în 25 decembrie. De la nașterea lui Iisus la sfârșitul soților Ceaușescu/Pexels

Care au fost cele mai importante evenimente ce au avut loc în lume în data de 25 decembrie.

1 - Nașterea lui Iisus

Nașterea lui Iisus Hristos reprezintă începutul erei noastre. Sfântul Dionisie cel Smerit, născut în Dobrogea, a propus numărarea anilor în funcție de nașterea lui Iisus. Astfel, toată istoria omenirii se împarte în înainte și după Hristos.

În latină, se folosește sintagma "anno Domini", adică anul Domnului, pentru era curentă a istoriei. Anul nașterii Domnului este considerat anul 1. Nu există anul zero. Și calendarul iulian, și calendarul gregorian, folosesc acest sistem de a număra trecerea anilor.

1066: William Cuceritorul este încoronat ca rege al Angliei, marcând începutul dinastiei normande în Anglia.

1776: George Washington și trupele americane traversează râul Delaware în timpul Războiului de Independență al Statelor Unite.

1868: Președintele Andrew Johnson anunță oficial finalizarea reconstrucției în statele care fuseseră în război, după Războiul Civil American.

1914: În timpul Primului Război Mondial, a avut loc "Încetarea focului de Crăciun", o scurtă pauză în lupte între trupele din tranșeele de pe frontul de vest.

1941: La mai puțin de trei săptămâni după atacul de la Pearl Harbor, Filipinele au fost cucerite de către trupele japoneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1989 - Sfârșitul soților Ceaușescu

Tribunalul Militar Extraordinar Român a condamnat la moarte pe Nicolae și Elena Ceaușescu, acum 34 de ani. Au fost executați în aceeași zi, la Târgoviște.

Cei doi au fost acuzați și găsiți vinovați de genocid, subminarea economiei naționale și a puterii de stat. A fost ultima execuție făcută în istoria României.

Dovadă că România a intrat într-o nouă eră, slujba de Crăciun de la Patriarhie a fost transmisă în direct, pentru prima oară, de Televiziunea Română.

1991 - Ultimul țar roșu

În fața camerelor de luat vederi, ca să fie auzit în toată lumea, Mihail Gorbaciov și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.

A fost primul și singurul om care a avut această funcție. Demisia a venit după o înțelegere cu Boris Elțin. Gorbaciov rămăsese președinte al unei țări inexistente.

După anunțul lui Gorbaciov, drapelul roșu, cu secera și ciocanul, a fost coborât de pe Kremlin. În locul lui a fost ridicat tricolorul rus. A doua zi, URSS a fost dizolvată.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel