Guvernul a lansat Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură 2024-2027.
Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură 2024-2027 a fost lansată astăzi, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment organizat de Cancelaria Prim-Ministrului. Documentul reflectă continuarea angajamentului ferm al Guvernului împotriva oricăror manifestări de acest gen, fiind totodată o continuare a exercițiului început prin implementarea strategiei anterioare (2021-2023).
”România, ca stat democratic, este caracterizată prin echilibru, responsabilitate, dialog, solidaritate, respect față de demnitatea umană și față de valori esențiale. Antisemitismul, xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură sunt amenințări care pot afecta structural societatea, prin erodarea respectului față de drepturile și libertățile fundamentale. Dezvoltarea rezilienței societale față de aceste pericole necesită o abordare complexă și un parteneriat solid între stat, societate civilă și mediul academic. Guvernul României își menține ferm angajamentul de a se opune acțiunilor și manifestărilor antisemite, xenofobe, extremiste și instigatoare la ură și oricărei tentative de a diviza societatea română”, a declarat vicepremierul Marian Neacșu.
La evenimentul desfășurat astăzi la Palatul Victoria, menit să ofere o mai bună informare a cetățenilor români și a partenerilor internaționali ai României cu privire la noul cadru strategic în domeniu adoptat de Executiv, au participat, de asemenea, președintele Federației Comunității Evreiești din România – Cultul Mozaic, deputatul Silviu Vexler, reprezentanți ai Parlamentului României, consilierul onorific Bogdan Mazuru, reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, secretarul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură pentru perioada 2024-2027, Dragoș Hotea, alături de alți membri și invitați permanenți ai comitetului, reprezentanți ai mediului guvernamental, ai mediului academic și științific și ai mediului sportiv, precum și reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditat la București.
”Felicit echipa care a depus un efort semnificativ în realizarea acestei strategii, o reușită importantă care consolidează rolul României de model regional de bune practici în domeniul combaterii antisemitismului și al păstrării memoriei Holocaustului” a declarat ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu.
La rândul său, Silviu Vexler, președintele Federației Comunității Evreiești din România, a apreciat că Strategia lansată astăzi reprezintă o șansă pentru întreaga societate și un document unic, prin accentul pus pe obiective realiste și măsuri concrete. „Salut deschiderea Guvernului României pentru realizarea unui act de asemenea anvergură, cu implicații majore. Este o realizare cu adevărat remarcabilă, care nu ar fi fost posibilă fără susținerea prim-ministrului României, care s-a implicat personal în realizare tuturor acestor demersuri”, a declarat acesta.
În intervenția sa, secretarul de stat Dragoș Hotea a mulțumit tuturor instituțiilor implicate în implementarea Strategiei naționale pentru perioada 2021-2023, precum și celor care au luat parte la elaborarea noului cadru strategic, pentru perioada 2024-2027. De asemenea, a mulțumit Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic, pentru sprijinul constant acordat autorităților române.
”Noua strategie ține seama de rezultatele obținute și de lecțiile învățate în procesul de implementare al cadrului strategic anterior și vine cu un nivel de ambiție ridicat. Vom pune accentul pe identificarea și implementarea de soluții și măsuri cu un grad de concretețe mai mare, care să producă schimbări pozitive în societate”, a subliniat Dragoș Hotea, coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură pentru perioada 2024-2027.
Obiectivele generale ale Strategiei pentru perioada 2024-2027 vizează:
(I) prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură;
(II) promovarea educației pentru incluziune;
(III) sprijinirea cunoașterii culturii evreiești;
(IV) susținerea acestor eforturi la nivel internațional.
Documentul adoptat prin Hotărârea de Guvern nr. 540/23.05.2024 poate fi consultat, în limba română, la acest link: https://cancelarie.gov.ro/wp-content/uploads/2024/03/Anexa-1.pdf
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu