Există tensiuni în Africa de Sud cu privire la minerii ilegali.
Un tribunal sud-african a ordonat ridicarea blocadei poliției la o mină de aur dezafectată, în care se află ilegal sute de persoane.
Serviciile de urgență se află de mai multe zile la fața locului, în Stilfontein, la aproximativ 90 de mile sud-vest de Johannesburg. Poliția a blocat introducerea alimentelor și a apei în mină pentru, după cum a spus un ministru, „a-i scoate afară”.
Minerii - care se află în subteran de o lună - au refuzat până acum să iasă din mină de teamă să nu fie arestați. Printre ei se află migranți fără documente care se tem, de asemenea, de deportare.
Poliția a respectat ordinul, dar a declarat că acesta nu îi va împiedica să aresteze minerii care au părăsit mina.
Sâmbătă, un tribunal din Pretoria a ordonat că mina „nu poate fi blocată de nicio persoană sau instituție guvernamentală sau privată”.
De asemenea, instanța a precizat că oricărei persoane din mină ar trebui să i se permită să iasă, iar ”niciun personal care nu face parte din echipele de urgență nu poate intra în puțul minei”.
Decizia vine după ce zeci de voluntari au intrat în mina abandonată pentru a-i ajuta pe mineri, despre care rapoartele sugerează că au ajuns să mănânce oțet și pastă de dinți pentru a supraviețui. Voluntarii au declarat că au scos un cadavru din mină joi.
De asemenea, poliția a apelat la experți pentru a evalua integritatea puțurilor minei, pentru a lua o decizie cu privire la o eventuală evacuare forțată, potrivit agenției de presă AFP.
Yasmin Omar, o avocată care a contribuit la intentarea procesului, a declarat pentru radiodifuzorul de stat SABC că hotărârea a fost un ordin temporar „care ne va permite cel puțin să acordăm ajutor de urgență oamenilor care au nevoie de el”.
Ea a spus că o audiere completă pe această temă va avea loc marți.
„Acești oameni din subteran sunt pe moarte”, a declarat dna Omar, adăugând că hotărârea înseamnă că oficialii ”trebuie să facă tot ceea ce este rezonabil pentru a oferi îngrijiri medicale oamenilor care sunt în subteran”.
Serviciul de Poliție din Africa de Sud (SAPS) a salutat ordinul judecătoresc, care a subliniat că nu împiedică ofițerii să efectueze arestări.
Acesta a declarat: „Toți cei care reapar vor continua să fie evaluați de personalul medical de urgență la fața locului, așa cum a fost cazul. Cei care sunt într-o stare bună de sănătate vor fi procesați și reținuți. Cei care necesită îngrijiri medicale suplimentare vor fi duși la spital sub paza poliției”.
SAPS a adăugat că sâmbătă, la ora locală 16:00, trei dintre mineri au ieșit la suprafață.
Peste 1.000 de mineri au ieșit deja la suprafață și au fost arestați.
Africa de Sud este o țară bogată în minerale. Potrivit estimărilor oficiale, aceasta deține aproape 30% din zăcămintele de aur din lume și 88% din toate zăcămintele de platină.
Multe mine s-au închis în ultimii ani, iar minerii au fost concediați, contribuind la o piață neagră care costă guvernul sud-african sute de milioane de dolari în fiecare an.
În încercarea de a supraviețui sărăciei, minerii și migranții fără documente intră din ce în ce mai des în minele închise pentru a extrage zăcăminte rămase.
Unii petrec luni întregi în subteran, iar mineritul ilegal a dat naștere unei mici economii care furnizează alimente și țigări minerilor.
Cu toate acestea, autoritățile doresc să pună capăt acestei practici. Minerii ilegali sunt uneori recrutați de bande criminale și pot fi înarmați, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News