S-a schimbat pachetul de intrare în Schengen: Sper că România și Croația vor intra de la 1 ianuarie 2023

Sursă foto: Facebook (Gordan Jandrokovic)
Sursă foto: Facebook (Gordan Jandrokovic)

Croații speră că vor intra alături de România în spațiul Schengen. 

Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, Gordan Jandrokovic, a declarat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că speră că România şi Croaţia vor intra pe 1 ianuarie 2023 în spaţiul Schengen.

"Există multe similarităţi în căile politice şi naţionale ale Croaţiei şi României. Ţările noastre au experimentat tranziţia de la comunism la democraţie. O asemenea tranziţie a fost extrem de grea şi a trebuit să adapteze multiple elemente - mentale, sociale, politice şi economice - dar, pentru ţelurile pe care le-am împărtăşit, de a intra în NATO şi UE, noi am fost pregătiţi să depunem aceste eforturi, iar aceste elemente ne conectează. (...) Acum ambele noastre ţări ţintesc să aibă o integrare mai deplină în cadrul UE. Croaţia a ales să intre în zona euro introducând euro, în mai puţin de opt săptămâni vom îndeplini un alt ţel de politică externă, strategică, însă mai sunt două zone pe care şi România şi Croaţia vor să le obţină - accederea la zona Schengen şi aderarea ca membri în OECD. Croaţia este pregătită complet pentru a se alătura Schengen şi ultimul raport al Comisiei Europene confirmă că România este gata, de asemenea. Eu sper că şi Croaţia şi România vor intra pe 1 ianuarie a anului următor", a afirmat Gordan Jandrokovic, în alocuţiunea susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, conform Agerpres.


În altă ordine de idei, preşedintele Parlamentului (Sabor) de la Zagreb a menţionat că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei aminteşte că "libertatea nu trebuie niciodată luată ca fiind de la sine înţeleasă".

"Croaţia va continua să sprijine Ucraina politic, financiar, umanitar şi militar. (..) Croaţia vede clar sprijinul multidimensional necesar pentru Ucraina, adaptarea căilor ferate, aceste căi ferate şi căi navale au fost puse la dispoziţia Ucrainei pentru transport. De asemenea, apreciem ajutorul umanitar pe care îl acordaţi unor mii de refugiaţi şi sprijinul tehnic. Ştim că este bine să ai prieteni în vremuri dificile. Cu ajutorul unor prieteni ca România şi Croaţia, Ucraina va câştiga acest război", a mai spus Gordan Jandrokovic, preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia. 

Trei scenarii pentru intrarea în Schengen. Negrescu: Sunt şanse tot mai mari ca Olanda să susţină aderarea României

Europarlamentarul Victor Negrescu susţine că "sunt şanse tot mai mari ca Olanda să susţină aderarea României la spaţiul Schengen".

"Informaţiile pe care le am provin de la parlamentari olandezi, ca urmare a discuţiilor purtate recent, la nivel informal, între formaţiunile politice parlamentare", scrie Negrescu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, în prezent se discută despre trei scenarii.

"Scenariul 1: Votul pentru aderarea României la spaţiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 - 9 decembrie. În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziţie clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiţionalităţi, susţinute poate şi de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spaţiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abţinerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abţinerea ca o înfrângere pe care nu şi-o permit în contextul actual", arată eurodeputatul. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel