S-a stabilit data alegerilor prezidențiale. Coaliția de guvernare a decis 

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Noul guvern a decis data la care vor fi organizate alegerile prezidențiale. 

Coaliția PSD-PNL-UDMR a convenit organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale pe data de 23 martie. Al doilea tur ar urma să fie organizat pe data de 6 aprilie. Deocamdată este un acord verbal, iar totul ar urma să fie oficializat luni, 30 decembrie, atunci când va avea loc o nouă ședință de guvern.

Stabilirea datei alegerilor vine totodată și cu o dată certă a startului campaniei electorale și a strângerii de semnături pentru că tot procesul electoral va fi reluat de la zero, așa cum a stabilit Curtea Constituțională a României. 

Tot luni ar urma să fie adoptată și celebra ordonanță-trenuleț care vine cu o serie de măsuri de plafonare și înghețare a veniturilor de la buget, fie că este vorba despre prime, salarii sau pensii. 

Alegerile prezidențiale. Cum arată bătălia pentru Cotroceni

Coaliția de guvernare a decis de asemenea să-l susțină pe Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale ca și candidat unic. De asemenea, Nicușor Dan pare că va merge mai departe cu candidatura independentă la prezidențiale, iar USR o va susține pe Elena Lasconi, care a beneficiat de o conjunctură favorabilă și a reușit să ocupe locul doi la aceste alegeri. Călin Georgescu și George Simion rămân candidații pe partea suveranistă. 

Reamintim că pe data de 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.

În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro.

De asemenea, în documentele desecretizate de CSAT se spune că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.

Conform SIE, România "a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creştere la Kremlin pentru a influenţa (cel puţin) mood-ul şi agenda în societatea românească în context electoral. Aceste acţiuni se manifestă prin propagandă şi dezinformare, sprijinirea unor candidaţi eurosceptici şi alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin "implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică", încurajarea nemulţumirilor/provocarea de reacţii emoţionale la nivelul populaţiei, astfel încât să pună presiune pe autorităţi să reducă/stopeze sprijinul pentru Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel